Credit: Shutterstock

Mikroorganismer – sidste nyt fra forskningsfronten

Foredrag med Vin & Videnskab

FATIMA ALZAHRA’A ALATRAKTCHI Lektor, forsker i nanoteknologi og molekylærbiologi
MORTEN SOMMER Professor i mikrobiologi, videnskabelig direktør  

Vi kan ikke se dem, men mikroorganismer spiller en helt central rolle i vores liv og verden, og forståelse og udnyttelse af dem kan have stor betydning for vores helbred såvel som for Jordens fremtid.

Lektor Fatima AlZahra’a Alatraktchi, der har været på Forbes liste over Europas 30 mest indflydelsesrige personer under 30 år inden for videnskab og sundhed, laver banebrydende forskning i bakteriernes hemmelige sprog og bruger denne viden til at udvikle nye metoder til at detektere og afkode bakterier til gavn for lægevidenskaben.

Professor Morten Sommer leder et ambitiøst, nytænkende, internationalt forskningsprojekt, der udvikler mikrobielle fødevarer, fødevarer produceret af bakterier og svampe. I en tid med hastigt stigende global efterspørgsel efter fødevarer på en i forvejen meget presset klode kan mikrobielle fødevarer blive afgørende for en bæredygtig fremtid.   

Til arrangementet serveres et glas vin (inkluderet i prisen).

PROGRAM

FATIMA ALZAHRA’A ALATRAKTCHI

At hacke bakteriernes hemmelige kommunikation

v. FATIMA ALZAHRA’A ALATRAKTCHI

Ph.d. i nanoteknologi og molekylærbiologi, lektor og forskningsgruppeleder på Molecular and Medical Biology, Centre for Mathematical Modeling - Human Health and Disease, RUC

Bakterier har et socialt liv, de taler sammen, de samarbejder, og de bekæmper hinanden. På mange måder minder deres liv om menneskers. Lektor Fatima Alatraktchi, som har modtaget flere priser for sin banebrydende forskning i, og formidling af, bakteriernes hemmelige kommunikation, vil i sit foredrag tage os med ind i disse enormt betydningsfulde mikroorganismers overraskende komplekse og avancerede verden. Og så skal vi høre om, hvordan denne viden i praksis kan have stor lægevidenskabelig betydning. Fatima har udviklet en revolutionerende metode til at opsnappe og afkode bakteriernes signaler, hvilket på sigt kan bruges til at redde liv.


Fatima AlZahra’a Alatraktchi har en ph.d. i nanoteknologi og molekylærbiologi fra DTU. Hun er lektor og forskningsgruppeleder på Molecular and Medical Biology, Centre for Mathematical Modeling - Human Health and Disease, Institut for Naturvidenskab og Miljø, Roskilde Universitet. Hun har ekspertise i udviklingen af mikro- og nanosensorer til at detektere cellulære molekyler og mikroorganismer og har stiftet og er CEO for det højteknologiske firma PreDiagnose, der skaber diagnosticeringsværktøjer til tidlig påvisning af bakterier i patientprøver.

Fatima har modtaget flere prestigefyldte priser, herunder L'ORÉAL-UNESCO Videnskabsprisen, Lundbeck Fonden Talentprisen for fremragende forskningstalenter inden for medicin og sundhed og årets ph.d.-afhandling-prisen på DTU. I 2019 nævnte Forbes Business Magazine hende som en af de 30 mest indflydelsesrige personer under 30 år inden for videnskab og sundhed i Europa. Hun er en TED-speaker og anmelderrost skønlitterær forfatter.

Morten Sommer

Mikrobielle fødevarer – hvordan svampe og bakterier skaber bæredygtig mad

v. MORTEN O.A. SOMMER

Professor i mikrobiologi og videnskabelig direktør for DTU Biosustain

Den globale fødevareproduktion lægger bånd på 38% af Jordens landareal og står bag ca. 1/3 af den årlige udledning af de drivhusgasser, der i høj grad er skyld i det mere og mere ekstreme klima, vi oplever i disse år. Med den hurtigt voksende globale befolkning – man forudsiger, at vi kan nå op på 10 milliarder mennesker i slutningen af århundredet – vil disse tal blive endnu grellere og vores klode sat under endnu mere pres. Ved mindre vi er i stand til radikalt at ændre vores måde at producere og forbruge fødevarer i en mere bæredygtig retning.

Det er lige præcis den situation og udfordring, der er udgangspunktet for professor Morten Sommers forskning. På forskningscentret DTU Biosustain, som han er videnskabelig direktør for, er de i gang med at gentænkte fødevareproduktionen helt fra grunden af i et ambitiøst interdisciplinært og internationalt projekt. De udvikler mikrobielle fødevarer, dvs. fødevarer produceret af svampe og bakterier, hvor de kombinerer tusinder af års viden fra historiske fermenteringsprocesser med den seneste mikrobiologiske videnskab. Hvis vi integrerer en større del af mikrobielle fødevarer i vores kost, vil dette have store positive påvirkninger på planetens bæredygtighed. På denne måde kan mikroorganismer være en vigtig brik i løsningen af vores planetære udfordringer.


Morten Sommer er professor i mikrobiologi og videnskabelig direktør på DTU Biosustain, hvor han står i spidsen for forskningsindsatsen inden for mikrobielle fødevarer. Ambitionen med Mortens forskning er at forstå og udnytte evolutionære processer og biologisk diversitet til gavn for både menneskeligt og planetært helbred.

Udover hans forskningskarriere har Morten været med til at etablere flere firmaer inden for udvikling af lægemidler, avanceret analyse af mikrobiomer, mikrobielle fødevarer og biobaseret produktion. Tildelt prisen EY Entrepreneur of the Year (2019).