Foto: Jørgen Rasmussen

Under overfladen

Foredrag med Vin & Videnskab

JØRGEN RASMUSSEN Prisvindende undervandsfotograf, ekspeditionsleder
MARTIN VINTHER SØRENSEN Marinbiolog, evolutionsbiolog  
OLE BRODNICKE Marinøkolog, koralrevsforsker

Den danske undervandsfotograf Jørgen Rasmussen, der har vundet adskillige priser i prestigefyldte internationale fotokonkurrencer, bor til hverdag i Singapore, men i aften optræder han eksklusivt på Vin & Videnskab. Han vil tage os med på ekspeditioner verdenshavene over og vise talrige eksempler på de fantastiske billeder, der er kommet ud af hans mangeårige undervandsfotografering. Ikke mindst hans blackwater photography, som han har gjort sig særligt bemærket ved.       

Desuden har vi to spændende marinbiologer på programmet, der ligeledes har været på talrige havekspeditioner til eksotiske egne. Martin Vinther Sørensen fra Statens Naturhistoriske Museum er en af verdens ledende eksperter i mudderdrager og andre marine miniaturevæsner og har opdaget adskillige helt nye arter for videnskaben. Ole Brodnicke er koralrevsforsker og har udført feltarbejde i Maldiverne og på Great Barrier Reef. Begge vil de tage os med i felten og fortælle om deres nyeste forskning.           

Til arrangementet serveres et glas vin (inkluderet i prisen).

PROGRAM

Jørgen Rasmussen

Undervandsfotografering fra troperne til polarområderne

v. JØRGEN RASMUSSEN

Prisvindende undervandsfotograf, ekspeditionsleder

Den danske undervandsfotograf Jørgen Rasmussen, der har vundet priser i adskillige prestigefyldte internationale fotokonkurrencer, har over de sidste to årtier været på fotoekspeditioner verdenshavene over, fra Asien til Mexico og fra Grønland til Antarktis, mange af disse på hans egen specialbyggede katamaran Songlines. Det har bragt ham tæt på en lang række af oceanernes mest karismatiske store dyr som pukkelhvaler, delfiner, djævlerokker, tigerhajer, sejlfisk og søleoparder. Han gør sig dog særligt bemærket ved sin ”blackwater photography”, hvor han dykker om natten og zoomer ind på nogle af de små, men mest fantastisk udseende dybhavsvæsner, som kommer tættere på overfladen i ly af mørket.

I dette fotoforedrag vil Jørgen Rasmussen tage os med til havs og under overfladen, fra troperne til polarområderne. Han vil fortælle historierne bag en stribe af sine fantastiske billeder og om udfordringerne ved at være undervandsfotograf.


Se Jørgen Rasmussens hjemmeside: https://jorgenrasmussen.com. 

Martin Sørensen

Havets ukendte minidrager

v. MARTIN VINTHER SØRENSEN

Marinbiolog, evolutionsbiolog, lektor og kurator v. Statens Naturhistoriske Museum

Mudderdrager, korsetdyr, hjuldyr og kæbedyr. Martin Vinther Sørensen har dedikeret sin forskningskarriere til sådanne eksotiske marine miniaturevæsner, som kunne ligne noget fra en science fiction-film, når de kommer under mikroskopet. Hans forskning har bragt ham på videnskabelige ekspeditioner verden over, og han har opdaget talrige nye arter.

I aften vil han fortælle om sin nyeste forskning og desuden give eksempler på nogle af de mest interessante og overraskende fund, som hans mangeårige studier af nogle af havets mere ukendte dyr har bidraget med.


Martin Vinther Sørensen. Cand.scient. og ph.d. fra Københavns Universitet. Siden 2010 ansat som lektor og kurator ved Statens Naturhistoriske Museum med ansvar for museets samlinger af en række grupper af marine invertebrater. Han forsker i forskellige mikroskopiske dyregruppers diversitet og systematik og gruppernes betydning for vores forståelse af dyrerigets evolution. Har tidligere arbejdet på Harvard University i Cambridge Massachusetts. Har deltaget i videnskabelige ekspeditioner til blandt andet Koralhavet under Galathea III, samt til Korea, Brasilien, og senest Grønland.

Ole Brodnicke

Kandahalagala: Under overfladen på koralrevet i en af verdens største atoller

v. OLE BRODNICKE

Ph.d. i havbiologi, koralrevs- og eDNA-forsker, marinøkolog ved Dansk Hydrologisk Institut

Koralrevsforsker Ole Brodnicke vil tage os med på feltarbejde i Maldiverne, nærmere bestemt på revet omkring øen Kandahalagala, der ligger i en af verdens største atoller, Huvadhoo Atoll. Her har han brugt den banebrydende miljø-DNA-metode til at registrere, hvad der findes af dyrearter, ikke mindst såkaldte kryptobentiske fisk, som ellers er svære at finde.

Han skal også berette om, hvordan det står til med verdens koralrev i disse tider med heftige klimaforandringer, bl.a. baseret på egne erfaringer fra Great Barrier Reef. Og vi skal høre om, hvad man i praksis kan gøre – og allerede forsøger at gøre – for at bevare koralrevene.


Ole Brodnicke. Ph.d. i havbiologi fra Københavns Universitet med speciale i koralrev og brug af miljø-DNA (eDNA) til undersøgelse af biodiversitet på koralrev. Ansat som marinøkolog på Dansk Hydrologisk Institut (DHI), hvor han arbejder med eDNA. eDNA-forskningsfeltet udnytter, at dyr efterlader DNA i deres miljø. Ved at analysere vandprøver vha. de nyeste DNA-analysemetoder kan man finde ud af, hvilke arter der lever et givet sted. Denne nyskabende metode udnytter Ole Brodnicke til at monitere biodiversiteten på koralrev og ikke mindst til at opdage tilstedeværelsen af såkaldte kryptobentiske fisk, der ellers nemt bliver overset. Han har forsket i koralrev i Maldiverne, på Great Barrier Reef (Australien) og ved Bermuda. Rådgiver UNESCO i brugen af eDNA til monitering af biodiversitet i World Heritage Sites.