En forsinket jaguar

Skrevet af Mikkel Ege Bartholdy

De fleste objekter der skal udstilles på det nye museum, kræver aktivt konserveringsarbejde af skader som resultat af langtidsopbevaring og -udstilling.
Andre genstande skal dog præpareres fra ny, til museumsgenstand. Denne taxidermi-fuldmontering af en jaguar, Pantera onca, udmærker sig således og er et næsten færdigmonteret præparat, der aldrig nåede til udstillingerne tidligere.
Jaguarens spændende historie som museumsobjekt blev åbenbaret gennem arbejdet med at planlægge og forberede de nye udstillinger.

Photos and measurement of a jaguar for taxidermy
Fotografier og måltegning lavet under det forberende arbejde med at montere jaguaren. Fotograf: Bo Bindel

Jaguaren er en han på 70kg som entrerede museets samlinger i 1979. Den blev endeligt opstillet i 1993, men arbejdet nåede dog aldrig helt til ende. For efter at skindet var trukket over mannequinen, udtrykket modelleret, og nålene sat i for at holde alt på plads, blev præparatet sat til at tørre og blev ikke færdigpræpareret i tredive år.

Nu er jaguaren udvalgt til at være en delpart af regnskovsudstillingen på det nye museum, hvilket krævede nogle enkelte udbedringer for at gøre den klar.

 

Alt imens jaguaren var på værksted dukkede der en genstand op i udstillingssamlingen, som tegnede et billede for jaguarens originale formål.

Scalemodel of a habitat diorama
Model i skalaen 1:10 af et habitatdiorama planlagt til udstilling på Zoologisk Museum. Fotograf: Mikkel Ege Bartholdy

Denne genstand var en lille model i skalaen 1:10, bygget af konservator Bo Bindel. Dette var første led i det forberedende arbejde til et regnskovsdiorama som skulle skildre noget af Sydamerikas dyreliv i Pol til Pol udstillingen på Zoologisk Museum!

For selvom jaguaren næsten var færdiggjort i 1993, nåede dette diorama dog ikke at blive en realitet. Kendere af udstillingerne på Zoologisk museum vil huske ”jule-dioramaet” der i de seneste år blev afdækket hver december. Her skulle jaguar-dioramaet have været opført.

Skalamodellen indeholdt alle de grove træk for det planlagte diorama, og de fleste af de eksisterende habitatdioramaer i udstillingerne er netop blevet til med skalamodeller som et værktøj i planlægningen. Habitatdioramaer er utroligt komplicerede udstillingsformer der særligt har krav til lyssætning og rumforståelse for at illusionen om en scene fra naturen opretholdes. En fysisk model er meget hurtig at sætte op ændre på, uden at der er brug for digital rendering af lys og modeller, og den kan let vises frem som ”proof of concept”.

Closeup of a scale-model
Nærbillede af skalamodellen komplet med bemalet figur af jaguaren, forgrundsmateriale lavet af plastik-planter og tørrede planter, og en håndskitseret horisont i baggrunden. Fotograf: Mikkel Ege Bartholdy

Skalamodellen var akkompagneret af flere fotografier og noter om hvordan dioramaet skulle have været opbygget. Ydermere var der en kort liste over dyr der potentiel kunne indgå i dioramaet: Jaguar, piratfisk, kongegrib, træleguan, boa, elektrisk ål, og kamæleon.
Vores interesse for at finde mere information om dette ikkeeksisterende diorama var vakt, og jagten i samlingerne gik ind!

Samlingsmedarbejder og entomolog Anders Illum var samtidig med arbejdet med jaguaren på udkig efter præparater til de nye udstillinger. I denne proces faldt han over enkelte genstande med mærkatet ”til jaguar-dio” blandt udstillingens samling af afstøbninger og eksperimenter fra de tidligere konservatorer på museet.
Blandt disse genstande var flere reptiler der skulle bebo dioramaet, samt fotoalbum fyldt med studier i piratfisk og noter til præparation og afstøbning af realistiske fisk. Alt dette samlet i ét diorama ville kunne gisne om den enorme artsrigdom i Sydamerikas regnskove.
Af andre emner fundet blandt disse genstande var fotografier og bemærkninger om modlyseffekter til dioramaet, og utallige udklip af naturmagasiner. Sidstnævnte indsamlet som reference i Bos montering af jaguaren, vis posering på en lang rod eller stamme i skalamodellen gav mere kontekst til den ”fritsvævende” fuldmontering der kom ind i værkstedet.

Different objects relating to a habitat diorama
Skalamodellen og flere af de noter og præparater der indgik i planlæggelsen af jaguar-dioramaet. Fotograf: Mikkel Ege Bartholdy

 Endeligt dukkede standeren (øverst til højre på ovenstående billede) til en ukendt fiskemodel op, med note om inklusion i jaguardioramaet. Fisken må antages at være fjernet til brug og har opfyldt sin raison d’etre et sted i udstillinger eller skoletjeneste på Statens Naturhistoriske Museum.
Denne mængde noter og genstande til et planlagt men ikke udført udstillingsobjekt antyder hvor omfattende et arbejde det kan være at formidle naturen som museum. Denne gruppe af genstande indeholder jo kun en enkelt mands, Bo’s, forberedende arbejde før at andre fagpersoner fra museets samlinger, formidling, håndværkere, forskning m.m. ville blive involveret i projektet for at raffinere og eksekvere det.

Således blev et tilfældigt kig på nederste hylde i udstillingssamlingen til en historie fra museets tid i Universitetsparken. Jaguaren, og mange af de andre genstande, får nu efter 30 år med ”jaguar-dio” mærkater på magasinernes hylder, opfyldt deres planlagte formål. De bliver en del af formidlingen på Statens Naturhistoriske Museums når vores nye museum åbner.