Efter konserveringsbehandlingen af en stor næsehornsfugl

Konserveringen af en stor næsehornsfugl

Skrevet af Nicole Feldman, konservering udført af Nicole Feldman

Den store næsehornsfugl, Buceros bicornis, er en stor fugl endemisk til Indien og Sydøstasien. Dens navn stammer fra den tydelige casque, som er den kalcificerede forlængelse af kraniet og øvre mandibel. Dette udstoppede eksemplar af en stor næsehornsfugl skal udstilles i de nye gallerier på Statens Naturhistoriske Museum. Fun fact: Det er påstået at de voldsomme vingeslag fra stor næsehornsfugl kan høres flere hundrede meter væk!

Tilstand:

Før den store næsehornsfugl er klar til udstilling, er det konserveringens opgave at gøre eksemplaret klar. Fuglen ankom til konserveringsværkstedet i en ok tilstand. Udstopningen sad stabilt fast på grenmonteringen, der var ingen skade eller mangler på kroppen. Til gengæld havde udstopningen stået opmagasineret længe, fjerene var dækket af et jævnt lag snavs og støv, og de hvide svingfjer var gulnede og fremstod mørkere end de burde.

Ydermere var nogle fjer forputtet og ”lynet op” flere stedet. Næbbet havde enkelte skader i form af delaminering af de yderste lag på casquen. Malingen på næb var ujævn og ikke repræsentativ for fuglens naturlige udseende.

Condition issues of Great Hornbill; unzipping feathers on right wing (left), yellow discoloration on tail feather (middle), streaky paint on beak (right)
Bistrålernes kroge er skilt ad (”unzipping”) (Venstre billede), Gulning og opsamling af snavs på halefjer (midt for), ujævnt malearbejde på næbbet (højre billede).

Behandling