14. oktober 2011

Hvorfor klistrer sukker?

Spørger Harald Vilsom Andersen, 7 år, Valby  

Tørt sukker klistrer ikke, og sukkerkornene i pakken ligger løst mellem hinanden. Men når der kommer vand til, klumper sukkeret sammen. Sukker kommer i mange former, den mest almindelige i hjemmet er sucrose fra sukkerroer og sukkerrør. Alle har de en molekylær opbygning, som gør dem mere eller mindre klistrede i vand.

Sukkermolekyler er sammensat af grundstofferne carbon (også kaldet kulstof), oxygen (ilt) og hydrogen (brint), og vand består af oxygen og hydrogen. Når sukker opløses i vand, begynder hydrogen-atomerne, som er en smule positivt ladede, at tiltrækkes af negative ladninger, fx ved oxygen-atomerne. Det sker på kryds og tværs mellem sukker og vand, og blandingen danner til sammen en sej væske. Den slags såkaldte hydrogenbindinger (eller brintbindinger) er også med til at holde sammen på vanddråber, og de er med til at give kroppens store molekyler, fx proteinerne, deres former.

En del af fornemmelsen af klistret sukker på fingrene skyldes nok dannelsen af krystaller. Når sukkeropløsningen tørrer ind, dannes der igen sukkerkrystaller som dem, man finder i posen fra supermarkedet. Nu er de bare ikke længere fine sukkerkorn, men sammenhængende flader, som hænger fast på fingrene. Der er stadig kemiske bindinger mellem hudens proteiner og sukkeret, men der er også sukkerkrystaller i hulheder som fx hvirvlerne, der danner fingeraftrykket, og omkring de små hår. Når man bevæger huden, hiver krystallerne i hud og hår, hvilket er med til at give den lidt ubehagelige fornemmelse af "klistrethed".

Klistret sukker er sikkert årsag til mange ophedede bemærkninger. Så længe skeen i sukkerskålen er tør, er den ren og pæn, og sukkeret glider let af. Men så snart man har brugt den i kaffen eller teen, klistrer den til og bliver ulækker.

Forskere eksperimenterer med at lave ugiftig lim til fx sugerør, og en af blandingerne indeholder faktisk 10 forskellige typer af sukker. Vi fandt også en opskrift på en sukkerlim til kunstige øjenvipper på nettet. Den indeholder både rent sukker og honning. Forfatteren skriver, at den kan røres sammen på et øjeblik i køkkenet, hvis man skulle løbe tør for sin sædvanlige øjenvippelim.