14. oktober 2011

Hvorfor er der alt det der sult ovre i Afrika?

Spørger - William Viksø-Nilsen, 10 år


Svaret på det spørgsmål er ret indviklet. Det er faktisk kun nogle dele af Afrika, der ofte rammes af sult og hungersnød. Det ene område er "Afrikas Horn" - den østligste spids af Afrika, hvor landene Djibouti, Eritrea, Etiopien og Somalia ligger. Det andet er Sahel-området. Der er langt bælte af land tværs over Afrika, som ligger lige syd for Sahara-ørkenen.

I disse områder er det tørt meget af året. Det regner kun i nogle få måneder, som kaldes regntiden. Bønderne sår deres korn på det rigtige tidspunkt af året, så det kan få regn i regntiden og vokse op. Men nogle år ændrer vejret sig helt naturligt. Så kommer der måske kun lidt eller slet ingen regn i regntiden, og kornhøsten bliver meget lille eller bliver slet ikke til noget.

Det er normalt ikke noget problem for bønderne i områderne. Menneskene har boet her i tusindvis af år og tilpasset sig forholdene. De ved, at der kan komme et år med lidt eller igen regn, hvor man ikke kan høste nok korn til mel og brød. Så på et år med en stor høst gemmer man noget af kornet uden at bruge det. Så har man noget til overs, som man kan leve af og overleve, selvom det næste år måske bliver et tørt år med en dårlig eller ingen høst.

Det har fungeret i tusindvis af år. Men i de sidste 40 år har der været mange krige, borgerkrige og ufred på især "Afrikas Horn". Soldater og røverbander ødelægger huse og byer, brænder markerne af og stjæler bøndernes korn. Bønderne må ofte også flygte fra deres byer og marker. Og hvis kornet er væk, når der kommer et år uden regn, eller man ikke har kunnet så markerne og dyrke nyt korn, så sulter menneskene. Og når der så er hundredetusinde eller endda millioner af mennesker, der ikke har noget at leve af får man en hungerkatastrofe. De sultende bønder flygter ofte ind til de store byer i områderne eller til flygtningelejre, hvor der også mangler mad og korn. Det fører ofte til mere ufred, konflikt og borgerkrig.

Forenklet sagt skyldes den gentagne hungersnød i en del af Afrika, at menneskene bor i områder, hvor det naturlige vejrforhold gør det usikkert at leve i. Når der er krig og ufred kan det fornuftige system med at gemme korn til dårlige år ikke fungere. Og så kommer der sult og hungersnød.