18. november 2011

Hvem er størst, en blåhval eller en dinosaur?

spørger Anders Olsen, Søborg

Blåhvalen er stadig rekordholder i den vigtigste disciplin: kropsvægt. Den største blåhval, man kender til, vejede cirka 190 ton. Det er straks meget sværere at beregne, hvor meget de største dinosaurer vejede, da man som regel bare har fundet nogle få fossiler af dem. Ofte mangler der dele af knoglerne, så man må gætte på, hvor store de faktisk blev. I Indien har man fundet en overarmsknogle, der målte cirka 2,3 meter, og som stammede fra en enorm planteædende dinosaur. Nogle forskere har ment, at den kunne veje lige så meget eller måske endda mere end en stor blåhval, men det er langt de fleste andre forskere slet ikke enige i. Så indtil videre er blåhvalen det tungeste dyr, vi kender til gennem klodens historie.

De tungeste dinosaurer, man har nogenlunde troværdige beregninger på, har vejet 60-80 ton, de allerstørste måske 100 ton, altså et godt stykke under en velnæret blåhval. Men de kunne blive lige så lange og endda længere end en blåhval. Den længste blåhval, man kender, målte 33,3 meter. Den enorme planteædende dinosaur Amphicoelias havde ryghvirvler på 2,7 meter, og i levende live har den målt mellem 40 og 60 meter fra snude til halespids.

Men blåhvaler og kæmpedinosaurer får hård konkurrence fra nogle mere ukendte og beskedne dyr. Den røde brandmand, som kan gøre en tur til stranden til en meget ubehagelig oplevelse, kan måle 2,3 meter i diameter og have fangtråde på op mod 37 meter, næsten fire meter længere end den længste blåhval. Og det allerlængste dyr er faktisk ikke større, end det kan ligge i en skål. Man kender cirka 1200 arter af slimbændler, nogle slimede, ormelignende dyr. Langt de fleste lever i havet, hvor de kravler rundt og jager byttedyr som for eksempel krebsdyr og børsteorme. De fleste er bare nogle få centimeter lange og op til 1 cm brede, og mange har smukke farver og striber. En enkelt art, Lineus longissimus, som man bland andet kan finde på den Vestsvenske klippekyst, kan blive næsten 60 meter lang og er bare ½-1 cm bred. Men det er nok det længste dyr, vi endnu har målt med sikkerhed, og vinder over både dinosaurer og blåhvaler.