25. november 2011

Hvad har jeg fundet?

spørger - Thomas T. Henningsen, Sønderborg.

Jeg fandt denne sten på stranden her i weekenden, ca. 20 km nord for Sønderborg. Jeg håber at I måske kan fortælle mig hvad det er? Og hvor gammel sådan én kan være?

Din sten indeholder den fossile skal af en forhistorisk blæksprutte. Stenen stammer fra Öland i Østersøen og kommet til Sønderjylland med gletsjerne under den seneste istid.

Det er et godt skarpt foto og meget vigtigt, at du har lagt en 50-øre ved, til at vise størrelsen.
Det hvide fossil i den røde sten er en del af skallen af en ortoceratit. Ortoceratitter var en gruppe uddøde blæksprutter, der levede i havet for mellem 490 og 200 millioner år siden. De havde en skal med mange kamre. Hele skallen lignede et langstrakt kræmmerhus, hvor blæksprutten sad i de yderste og bredeste kammer med sine mange arme. På dit fossil kan man tydeligt se skillevæggene på tværs mellem kamrene, men også et lille stykke af den kanal, som forbandt alle kamrene (nederst til højre på fossilet).

Den røde sten er et stykke Ölandskalk, som er omkring 470 millioner år gammelt. Den røde kalksten dækker det meste af Öland, og det stykke du har fundet på stranden er taget med fra Østersøen af isen under istiderne. Isen fra Østersøen nåede frem til Sønderjylland flere gange under sidste istid, både for 45.000, for 23.000 og til sidst for 19.000 år siden. Det er en af disse isstrømme, der har haft din sten og fossilet med sig.