4. november 2011

Hvorfor er himlen mest intens blå ovenover hovedet?

spørger -Ulla Ethelberg

Hej videnskab,
Hvorfor er himlen mest intens blå ovenover hovedet og lysere blå ud mod horisonten i skyfrit vejr? Hvis det har noget at gøre med, at de blå og violette solstråler afbøjes hvor luftlaget er mest tæt, altså ved horisonten, hvorfor er horisonten så ikke rød og gul hele dagen, men kun om morgenen og aftenen?

Det er helt rigtigt, at Sollysets blå og violette stråler afbøjes og spredes mere, jo tykkere luftlag de skal igennem. Når vi kigger ud mod horisonten, skal det spredte blå lys trænge igennem meget mere luft, end når vi kigger opad. Meget mere af det blå lys bliver derfor spredt i andre retninger, væk fra vores øjne. Det betyder igen, at mindre blåt lys når vores øjne, og derfor opfatter vi horisonten som lysere blå eller hvid.

De røde eller gule farver ved solopgang om morgenen eller solnedgang aftenen, skyldes at lysets spredning nu er endnu stærkere. For nu står Solen "neden under horisonten" i forhold til vores øjne. Det betyder at Solens lys skal rejse gennem et endnu tykkere lag af atmosfærens luft, før det når vore øjne. Faktisk igennem så meget luft, at hovedparten af de blå og violette stråler bliver afbøjet og spredt. Mange flere røde, orange og gule lysstråler når frem til vores øjne og derfor opfatter vi nu sollyset som gul, rød eller orange.

Om dagen er horisonten lysere blå eller hvid, fordi der stadig er tilstrækkeligt med blåt og violet sollys, der når vores øjne. De røde, orange og gule farver optræder kun om morgenen og om aftenen, når luftlaget er tilstrækkeligt tykt til at stoppe hovedparten af de blå og violette stråler.