4. november 2011

Hvordan måler man nedbør, når det kommer som sne?

spørger -Mette Hegelund, 11 år, Køge

Hej professor. Når det regner, kan man måle regnen i mm. Hvordan måler man så nedbøren når det sner?

Ligesom med regn kan man måle hvor meget sne, der er faldet i millimeter. Men man kan også måle hvor tykt et lag sne, der er faldet - og det gør man på to forskellige måder.
Til den første slags måling bruger man den samme måler, som man bruger til at måle regn med i millimeter. Efter et snevejr vil regnmåleren være fyldt med snefnug. Men sne fylder mere end regn, fordi der er luft i mellem snefnuggene. Derfor kan man ikke måle direkte på regnmåleren. Først smelter man derfor sneen, så det bliver til vand. Nu kan man så læse direkte på vandmåleren, hvor mange millimeter vand, sneen svarede til. På den måde kan man sammenligne mængden af sne på en dag direkte med mængden af regn på en anden dag.

Det kan også være, at man vil vide, hvor tykt et lag sne der er faldet. Så gør man noget andet. Først ligger man et firkantet bræt fladt på en vandret overflade på et åbent stykke jord. Når sneen falder, vil den lægge sig i et lag oven på brættet og dække det til. Derfor sætter man en høj, farvet pind ned ved siden af brættet, så man finde det selvom det er dækket af sne. Efter et snevejr, stikker man en lineal lodret ned igennem snelaget ovenpå brættet. Så måler man fra toppen af brættet og til det sted på linealen, hvor snelaget stopper. Nu ved man hvor tykt et lag sne, der er faldet. Derefter renser man overfladen på brættet for sne, så det er klar til at måle det næste snevejr.

Man kan også bruge den samme måde til at måle, hvor meget sne, der falder i løbet af 24 timer. Så måler man i stedet på det samme tidspunkt hver dag, med præcis 24 timer i mellem. Igen er det vigtigt at fjerne al sneen fra brættet efter hver måling. Så får man ikke blandet det gamle lag sne sammen med det nye lag, der er faldet siden sidste måling.