16. december 2011

Hvad er det for en spids knogle?

spørger Mathilde Mikkelsen, 12 år.


(Foto: Mathilde Mikkelsen) 


Jeg fandt denne knogle på Samsø på en strand. Hvad er det fra? Og er det en tand der stikker op?

Knoglen er den højre mellemfod fra en hane. Det trekantede stykke, der ligner en tand er hanens spore. Sporen er en lang, trekantet og spids pig på foden, som haner bruger til at slås med hinanden.

Mellemfoden er knoglerne mellem ankelen og tæerne. Prøv at mærke efter på oversiden af din egen fod eller se på billeder af et menneskeskelet. Her ligger der fem knogler ved siden af hinanden. Du har lige så mange mellemfodsknogler, som du har tæer. Det samme gælder for de fleste andre dyr med rygrad; de har lige så mange knogler i mellemfoden som de har tæer.


(Foto: Mathilde Mikkelsen) 

Men fuglene er meget anderledes, selvom de også er dyr med rygrad. Alle nutidige fugle har nemlig kun én mellemfodsknogle, også selvom de har fire eller tre tæer på bagbenet.
Fuglene har altså flere tæer end de har knogler i mellemfoden. Det er fordi fuglenes mellemfod faktisk består af flere knogler, der er vokset sammen.

Fossiler viser at de allerførste fugle havde fire frie knogler i deres mellemfod, ligesom deres dinosaurer-stammødre. Men i løbet af fuglenes evolution voksede knoglerne lidt efter lidt sammen til en, i løbet af mange millioner år. Palæontologerne mener at det gav fuglene en fordel, fordi en fod med kun en enkelt knogle er lettere og stærkere.