12. august 2011

Hvad er den ældste sten på Jorden?

spørger Julie Rasmussen, 14 år

De ældste sten på Jorden findes ved Nuvvuagittuq i Canada. Det er en slags grønsten, der er 4,28 milliarder år gamle. Geologer har bestemt alderen på klipperne ved at måle på deres indhold af grundstofferne Samarium og Neodynium. Men det er dog ikke alle geologer, der er enige i, at Nuvvuagittuq-grønstenen er så gamle - måske er klipperne i virkeligheden noget yngre. I stedet kan det være, at Acasta-gnejsen i Canada er den ældste. Nogle af klipperne i denne gnejs har man målt til at være fire milliarder år gamle.

Der findes dog rester af endnu ældre sten på Jorden. I Australien har man fundet små korn af mineralet zirkon, der er 4,4 milliarder år gamle. Kornene ligger inden i meget yngre klipper og stammer fra sten, der blev nedbrudt af vind og vejr i Jordens barndom og senere indlejret i yngre klipper.

Man regner med at planeten Jorden er 4,54 milliarder år gammel. Man vil derfor ikke kunne finde sten fra Jorden, der er ældre. Men der findes faktisk endnu ældre sten på Jorden. Det er meteoritter, der er dannet ude i Verdensrummet og senere faldet ned på Jorden. På Geologisk Museum i København kan du blandt andet se et stort stykke af Allende-meteoritten. Den indeholder stof, der er ældre end Solen og alle planeterne i Solsystemet!