19. august 2011

Hvor kommer blæsten fra?

spørger Walther, 6 år.

"Da jeg var oppe i min farmor og farfars sommerhus opdagede jeg, at trætoppene bevægede sig fra side til side. Det fik mig til at tænke over, hvor blæsten egentligt kommer fra."

Blæsten, som rykker i trætoppene, er luft, der er på vej fra et sted til et andet. Luften består af forskellige kemiske stoffer som fx ilt, kvælstof, argon og kuldioxid (CO2). Vi kan ikke se dem med det blotte øje, men vi kan mærke dem på huden, når vi cykler hurtigt eller svinger med armene. Det er alle disse stoffer, der skubber til træerne, når det blæser.

Luften indeholder også vanddamp, som man nogle gange kan se som skyer, der glider med vinden. I en enkelt liter luft er der mange billioner molekyler, men tilsammen vejer de bare 1,2 gram. Luften ligger ikke stille ret længe ad gangen. Nogle steder stiger trykket, når solen skinner og varmer luften op, og så bevæger luften sig hen mod steder, hvor luftrykket er mindre.

Det er derfor, man hver aften i fjernsynet kan se vejrkort, hvor vinde bevæger sig fra højtryk mod lavtryk. Jo større trykforskellene er, jo stærkere blæser det. Jordens egen rotation om sin akse er også med til at sætte skub i luftmasserne, så de begynder at rotere.