12. august 2011

Hvem navngiver fossilerne?

spørger Joakim Hansen, 10 år.

Det er forskerne, der giver fossilerne navne. Man har den regel, at den forsker, der først beskriver et nyt dyr eller plante (både levende og uddøde), må bestemme, hvad det skal hedde. Der er dog to yderligere regler, som hun eller han skal følge:

  1. Det nye navn må ikke være brugt før på et andet dyr eller plante. Det vil nemlig bare skabe forvirring, hvis to forskellige dyr eller planter har det samme navn.

  2. Man må ikke give et nyt navn til et dyr, der allerede har et navn. Det gør man igen for at undgå forvirring.


Det sker dog, at man ved en fejl kan komme til at give et dyr eller en plante to eller flere navne. Så er reglen, at man bruger det navn, der kom først. For eksempel kan man tænke sig, at en forsker først finder et skelet af en dinosaur, men ikke noget tilhørende kranie. Hun undersøger skelettet, beskriver dinosauren og giver den et navn. Senere finder en anden forsker et kranie fra samme art, og uvidende om sammenhængen med det første fund, giver han det et helt andet navn. Senere finder en tredje forsker måske et helt skelet med kranie, der viser, at hovedet og kroppen hører sammen. I et sådant tilfælde beholder dinosauren det første navn - dvs. det, som stammer fra beskrivelsen af kroppen. Og det andet navn holder man op med at bruge.