5. august 2011

Findes der giftige fugle?

spørger Charlotte, 53 år.

Ja, det gør der. Der findes ikke fugle, som har et giftigt bid, men nogle fugle er giftige at spise eller røre ved. Vagtler er nogle små hønsefugle, som også findes i Danmark, og nogle af dem er giftige. Det gælder heldigvis kun de vagtler, der om foråret flyver fra Vestafrika og til Europa. Vagtler fra andre steder i Afrika er ikke giftige. Giften stammer fra et eller andet, som vagtlerne har ædt. Med tiden forsvinder giften igen, men indtil da kan en vagtelsteg faktisk dræbe et menneske!

Den afrikanske sporegås er også giftig, når den har ædt plasterbiller. Billerne indeholder et giftstof, som er så stærkt, at bare en hundrededel af et gram kan dræbe et menneske. Fuglen optager giften i kroppen uden selv at tage skade.

På New Guinea findes flere giftige fugle. Hos nogle pitohui-arter - der er mindre drosselfugle - kan fjer og hud indeholde så store mængder af giftstoffet batrachotoxin, at man ville dø, hvis man slugte fuglene råt. Forskere fandt ud af, at fuglene var giftige, da de fik følelsesløse fingre af at ringmærke dem. Giftstoffet er det samme som i sydamerikanske giftfrøer og stammer nok også fra biller.