19. august 2011

Hvorfor griner vi mennesker?

spørger Sia, 14 år.

Det ved man ikke med sikkerhed, men der er forskere, som mener, at latter og grin er opstået som en slags signal til andre om at tage det roligt og slappe af. Man kan fx grine af lettelse og vise et venligt ansigt, hvis en truende situation er overstået, og både smil, grin og latter smitter. Er en person i nærheden først begyndt at grine højt, er det svært at lade være med selv at le. At vi ler ad vittigheder kunne skyldes, at de bliver fortalt på en måde, så man skal regne ud, hvad der sker til sidst, og så ler af lettelse, når man enten har gættet rigtigt eller får fortalt den uventede, men alligevel logiske pointe.

Det er ikke kun mennesker, der griner. Den berømte naturforsker Charles Darwin vidste fx, at chimpanser kan klukke af grin, når de bliver kildet. For et par år siden studerede en gruppe emnet ved at kilde menneskeaber - det må have været et af de sjoveste videnskabelige forsøg nogensinde. Det viste sig, at både orangutang, gorilla, chimpanse og bonobo lavede nogle særlige lyde, der mindede om latter.

Og hvis man kilder en rotte, kvidrer den højt, men det opdagede man først for ti år siden, for dens latter ligger langt over de toner, vi kan høre uden hjælpemidler.