19. august 2011

Mister fuglene viden om, hvordan man bygger en rede?

spørger Elisabeth, 57 år.

"Hvis man har opsat redekasser til fugle i sin have, risikerer man så ikke, at beboerne (og deres efterkommere) efterhånden mister viden om, hvordan man bygger en »rigtig« rede i naturen uden hjælp udefra?"

Langt de fleste fugle ved instinktivt, hvordan de skal bygge deres reder. Fugle, der er vokset op i isolation, bygger helt af sig selv en rede, der ligner den, andre artsfæller bygger. Det er derfor, man ofte kan se på redens form og sammensætning, hvilken art den har tilhørt. Men øvelse spiller også en rolle, og fx har man hos nogle arter set, at ældre og mere erfarne fugle kan bygge reder, som både er bedre og mere sikkert placeret.

Hos væverfugle, som bygger nogle af de mest kunstfærdige reder, spiller øvelse en meget stor rolle. En han af stor maskevæver skal fx have mulighed for at øve sig på redemateriale i sit første leveår, ellers lærer den ikke at bygge rede.

De arter, som yngler i redekasser som dem, vi hænger op i haverne, gør som regel ikke særlig meget ud af selve reden. Deres største problem er, at det er blevet svært at finde redepladser i fx hule træer i vores velplejede skove og haver. Så sæt endelig redekasser op, men husk at rense dem for gamle reder og utøj, så de er klar til nye kuld næste år.