26. august 2011

Hvorfor føles en iskold ting varm?

spørger Frederik, 8 år.

Hej! Jeg hedder Frederik og er 8 år. Jeg vil gerne vide, hvorfor føles det helt vildt varmt, når man får en iskold ting på hånden. Hvordan kan det være?"

Normalt kan man let skelne mellem kolde og varme genstande ved hjælp af følesansen. Det skyldes, at det er to forskellige typer af nerveceller i huden, der reagerer på temperaturer, der ligger under eller over hudens egen temperatur. Signalerne fra de to typer af nerver løber desuden videre til hjernen via forskellige nervebaner.

Men mange af os kender udmærket det fænomen, at iskolde ting føles varme. I et enkelt forsøg viste israelske forskere fx, at der blandt 35 sunde og raske forsøgspersoner var 23, som af og til opfattede stærk kulde som varme. Og man mener, at det forekommer helt almindeligt hos mindst hver tiende person. Man kan endda fremkalde fornemmelsen, hvis man først varmer den del af huden op, man senere rører den kolde genstand med. Fænomenet er så velkendt, at det har sin egen betegnelse på engelsk, 'paradoxical heat sensation', som også ses ved visse sygdomme og skader.

Der kan være forskellige forklaringer på fænomenet. Hvis de nerveceller, der normalt opfatter kulde, af en eller anden grund ikke fungerer optimalt, kan de varmeopfattende nervebaner begynde at sende impulser til hjernen, selv om man rører ved en kold genstand. Normalt vil kulde-nerverne hæmme varme-nerverne det sted, de når rygmarven, men det sker ikke, når kuldenerverne er tavse. Det har man bl.a. vist gennem forsøg, hvor man klemte de kuldeopfattende fibre af med en manchet om armen, som pumpes op med luft, lige som når man får målt sit blodtryk. De kuldeopfattende nerveimpulser kan også hæmmes i hjernen, det ser man fx ved visse sygdomme.