16. september 2011

Haj vs. krokodille

spørger Viggo Wind fra Løssing, Aarhus

Hej Professor. Hver aften leger jeg haj og krokodille med min far omkring mine forældres seng. Jeg vil gerne vide, hvem der ville vinde, hvis en haj og en krokodille kom op og slås?

Det er to meget forskellige dyr, og de jager og dræber på forskellige måder, så det er ikke let at vide, hvem der ville vinde. Hvis vi tager den største af hajerne, den hvide haj, så angriber den ofte i høj fart og skærer store lunser kød ud af offeret med tænderne, der fungerer som knive.

En krokodille ligger i baghold og griber sit bytte med de spidse tænder. Den kan ikke bide kødstykker af, men river og vrider dem af. De fleste krokodiller og alligatorer har et tæt benpanser i huden, især i nakken og på ryggen, og en haj ville nok foretrække at bide den i maven. En krokodille skal til gengæld have fat i en finne eller snuden for at kunne vride noget af hajkroppen. Og den bider hårdt. Det stærkeste bid, man har målt, var hos en alligator på 3,5 m. Når den bed sammen, var trykket så højt, at det svarede til, at man stillede en lille bil oven på kæberne. Hajer bider ikke nær så hårdt, men de kan til gengæld flænse byttet i stykker.

Det er ikke særlig sandsynligt, at de to dyr nogensinde kommer op at slås, da krokodiller som regel lever i ferskvand og hajer i saltvand. Blandt krokodillerne er det kun saltvandskrokodillen, der svømmer langt til havs. Den findes bl.a. langs kysterne i det nordlige Australien og kunne godt møde en haj fra tid til anden. Blandt de store hajer er det oftest tyrehajer, der svømmer ind i floderne. Den bliver op til 3,5 m og må fra tid til anden møde store krokodiller og alligatorer. Desuden er den kendt for at være både aggressiv og uforudsigelig.

På nettet har vi kun fundet nogle få billeder fra Australien af relativt store saltvandskrokodiller, der angriber små tyrehajer, og så er kampen afgjort på forhånd. Så hvis jeg var dig, ville jeg vælge at være en vaks lille krokodille, så må din far være en stor, doven haj.