30. september 2011

Hvorfor er der salt i verdenshavene, og hvor kommer det fra?

spørger Peter Vilhelm Skou 

Det meste salt i verdenshavene stammer fra Jordens klipper og vulkaner. Noget af saltet er skyllet ud fra nedbrudte sten på landjorden igennem milliarder af år, mens andet stammer fra skoldhedt vand, der er løbet igennem vulkanske klipper på havbunden.

Salt består af de to grundstoffer natrium og klorid. De findes i mange klipper på Jordens overflade. Klipperne begynder som magma; over 800 °C varm smeltet stenmasse fra Jordens dybe lag, der kommer op til Jordens overflade, køler af og størkner. På Jordens overflade bliver klipperne langsomt nedbrudt og opløst af frost, regn og sne. På den måde bliver grundstofferne i klipperne skilt ud af og opløst i vandet. Grundstofferne skyller med regnvandet ud i strømme og floder, og ender til sidst ude i verdenshavene.

Nogle steder på bunden af havet er der vulkanudbrud, hvor lava vælder ud. Her løber havvand igennem de hede klipper og bliver varmet op. Det skoldhede vand opløser samtidig lidt af klipperne og trækker natrium og klorid ud af dem. De opløste grundstoffer bliver til salt i havvandet.

Dette er foregået igennem milliarder af år og vil fortsætte i al fremtid. Der kommer hele tiden nyt magma op fra Jordens dybe lag og størkner til faste klipper på landjorden og havbunden, som bliver nedbrudt af vand og vejr. Så der bliver hele tiden tilført nyt natrium og klorid - nyt salt - til havet. Men samtidig bliver ligeså meget salt aflejret og begravet sammen med sand og mudder på bunden af havet. Så mængden af salt i verdenshavene har været den samme igennem hundredvis af millioner af år.