2. september 2011

Jeg har længe tænkt på, hvordan solen lyder?

spørger Christian, 32 år.

Hvad ville man høre, hvis man kunne stå på solen?

Mon ikke der er stille i solens sydende kedel? Om man overhovedet ville få noget ud af en lydrejse til solen, afhænger nemlig helt af, hvor tæt dens atmosfæren er. Lyde spredes som trykbølger i stof, her på Jorden gennem atmosfærens gasser, gennem vand eller endda jord og klippe. Solen er ikke som Jorden, den har ikke en fast undergrund og en tæt atmosfære. Solen er en sydende, boblende masse uden nogen skarp grænse mellem lagene. I centrum er materien presset så tæt sammen, at atomkerner smelter sammen, og på den lysende overfalde finder man både enorme udbrud og det - næsten - tomme rum.

Men lad os sige, at man kunne stå i den 4500-6000 grader varme fotosfære, den del af solen, vi ser fra Jorden som solskiven. Her er tætheden af stof cirka 0,2 gram per kubikmeter. På Jorden er tætheden 1200 gram per kubikmeter. Til gengæld er der gang i materien pga. den høje temperatur. Sammen med det forhold, at atmosfæren består af små atomer (en meget tynd suppe af hydrogen), burde det øge lydens udbredelseshastighed, hvis der altså var nogen. 

Astronomerne har faktisk lyttet til solen, men de har gjort det indirekte ved at måle lyset fra den. Med rumsonden SOHO kan man fx måle solens skælven. Når den sydende stjernes overfalde buler op, bliver lysets bølgelængde mindre, når de synker sammen, bliver den længere. Det svarer til toneforskellen i lyden fra en bil, der kører hurtigt forbi. Man kan omsætte SOHO's lysmålinger til lyd. Solen har en meget dyb grundtone, som øret slet ikke kan opfatte, men hvis man speeder den op 42.000 gange, så man på nogle sekunder kan lytte til mange dages brummen, får man en fin syngende lyd ud af det. Under soludbrud, hvor der slynges enorme mængder stof ud fra overfladen, dannes der hurtigere udsving som ringe i en vandoverflade, og solen får en skinger tone. Den gyldne, rungende sol er i øvrigt inspirationen bag Poul Ruders værk 'Gong' fra 1992.

Man kan finde eksempler på sollyde her: http://solar-center.stanford.edu/singing/