5. januar 2012

Kan fisk høre?

spørger - Jens Hansen, 30-årig lystfisker

Ja, det kan de faktisk. I modsætning til mennesker har fisk ikke ydre ører, der hjælper med at lede lyden ind til de indre ører. Sådan et par hudflapper hjælper ikke under vand. Men ligesom mennesker og hvirveldyr har fisk et indre øre, hvor der sidder sanseceller, som laver lyden om til nervesignaler.

Hos fisk ligner det indre øre den del af vores indre øre, som har med ligevægtssansen at gøre. Hos fisk er det først og fremmest et organ, der skal opfatte vandstrømninger fra andre dyr. Fisk uden svømmeblære som hajer og fladfisk er dårlige til at opfatte lyd på afstand. Men en del fiskearter med svømmeblære har faktisk, hvad man kan kalde en egentlig hørelse.

Trykket fra en lydbølge får svømmeblæren til at vibrere, og vibrationerne forplanter sig til fiskens indre ører. En del arter har udposninger, der går fra svømmeblæren og frem mod de indre ører, og de giver fisken en bedre hørelse.

Hos sildefisk går udposningerne ligefrem helt ind i de indre ører, og sildefisk har derfor den bedste hørelse af alle fiskearter. Nogle sildefisk kan endda høre ultralyd, altså lyde på frekvenser, der ligger højere, end hvad vi mennesker kan høre. Måske har fiskene fået den evne, fordi de bliver jaget af tandhvaler, som bruger sonar med ultralyd til at finde dem.

I modsætning til, hvad nogle lystfiskere tror, så er fisk ret svære at skræmme med lyd. Selv kraftige lyde giver kun en meget kortvarig effekt, men meget dybe lyde har vist sig at være effektive over længere tid. Her begynder fiskene at tro, at der er en meget større fisk efter dem.

Ultralyd har også vist sig at være ganske effektiv over for sildefisk. Mange arter laver også selv lyde, som de for eksempel bruger i parringslegen. Hannerne i torskefamilien kuller laver en masse larm, fra bankende over raspende til summende lyde, og gryntefisk laver deres karakteristiske lyde ved at gnide tænderne i deres svælg mod hinanden.