3. januar 2012

Kan liv opstå igen?

spørger - Pia, 10 år, Aalborg  

Det er jo opstået mindst en gang her på Jorden, så mon ikke det også kunne ske igen - eller er sket - et eller andet sted i Universet. Det er nok mindre sandsynligt, at liv skulle opstå igen her på kloden, der er simpelthen for mange konkurrenter ude i naturen. Men måske vil det lykkes for forskerne i deres laboratorier en gang i fremtiden.

Vi er ret sikre på, at livet på Jorden opstod for omkring 4 milliarder år siden. De ældste fossiler af bittesmå organismer er fundet i flint fra Australien og er næsten 3,5 milliarder år gamle. De allerældste spor af liv er nogle kemiske forbindelser, som er sammensat på en måde, så man må tro, at de er dannet af levende organismer. De blev i øvrigt fundet af forskere på Statens Naturhistoriske Museum i nogle 3,8 milliarder år gamle klipper nær Nuuk, Grønland.

Hvis man kigger ind i cellerne hos alle levende organismer, fra bakterier til blåhvaler, er det næsten de samme ting der sker, og det er de samme kemiske forbindelser - enzymer, dna osv. - der sørger for, at cellen holder sig i gang. Det tyder på, at alle levende organismer nedstammer fra den samme type af ur-organisme, stamformen til alle de mange millioner arter på kloden.

Der er liv alle steder på Jorden, og langt det meste kan vi ikke en gang se med det blotte øje. Selv dybt nede i havbunden eller på skoldende hede undersøiske kilder lever der bakterier. I et enkelt gram jord kan der leve mange hundrede millioner bakterier. Hvis man tænkte sig, at der pludselig opstod liv igen, ville det få det meget svært. Der vil allerede leve mange gamle livsformer, som spiser de samme stoffer, og de vil nok være bedre til det, end en helt ny livsform. Så den ville nok hurtigt dø ud igen.

Man forsøger faktisk at genskabe liv i laboratorier. Man samler simpelthen alle de byggedele, man kender fra allerede levende organismer, og så prøver man at få dem til samle sig og opføre sig som liv. Endnu er det ikke lykkedes, man har dog haft lidt held med at samle fx cellemembraner, men vi mangler endnu at se nyt liv kravle ud af et reagensglas.

Men liv kan også gemme sig på andre planeter, den amerikanske rumfartsorganisation NASA bruger faktisk en del penge på at lede efter liv på fx Mars. Og skulle man en gang finde liv andre steder i Universet, bliver det først rigtig spændende. Det kan jo sagtens være, at den slags livsformer ser helt anderledes ud end her på Jorden, og at de lever på helt andre måder. Men det må vi vente med at få opklaret.