5. januar 2012

Det største havdyr på dinosaurernes tid

spørger - Daniel Jensen, 14 år

Hvad var det største dyr i havet i den Mesozoiske tid? Jeg tror det var en Liopleurodon.

Det største dyr i havet igennem dinosaurernes tid var hvaløglen Shastasaurus. Den største art af Shastasaurus blev op til 21 meter lang og levede for 210 millioner år siden. Den svømmede rundt i det hav, der dengang dækkede det vestlige Canada. Den canadiske art af Shastasaurus er det største krybdyr, der nogensinde har svømmet i Jordens oceaner.

Shastasaurus var faktisk meget forskellig fra andre hvaløgler. Den havde en aflang og meget tynd krop, med enorme forluffer. Hovedet var til gengæld meget kort - under 1/10-del af kroppens længde. Kæberne var tandløse og man mener, at Shastasaurus levede af fortidige blæksprutter uden skaller og med bløde kroppe. Dem har den måske fanget ved at lave et undertryk i vandet, når den åbnede munden. Så er vandet og blæksprutterne blevet suget ind i shastasaurens mund. Nutidens tandløse næbhvaler fanger tiarmede blæksprutter på denne måde.

Den korthalsede svaneøgle Liopleurodon bliver ofte nævnt som det største havkrybdyr på dinosaurernes tid. Den levede for mellem 160 og 155 millioner år siden i det hav, der dækkede Europa og Rusland. Desværre er Liopleurodons størrelse enormt overdrevet. Det stammer fra en tv-serie fra engelske BBC, hvor en Liopleurodon blev beskrevet som 25 meter lang. Men det længste fossile skelet man har fra en Liopleurodon var kun lidt over 6 meter langt. Andre forstenede rester tyder på, at de allerstørste liopleurodoner nok kun blev op til 8 meter lange.