30. januar 2012

Hvorfor er der sådan nogle hvide pletter på mine negle?

Spørger - Hilsen Kristine, 12 år, Randers

Hvide pletter på neglene kaldes med en fin betegnelse for leukonychia punctata. Det lyder mystisk og skræmmende, men det betyder egentlig bare 'punktformede hvide neglepletter' og er som regel ganske uskadelige. I langt de fleste tilfælde skyldes de, at neglene har fået et stød helt inde ved roden. Her dannes neglen, og herfra vokser neglen frem. Hvis negleroden får et tryk, dannes en hvid plet. Pletten glider frem mod negleranden, mens neglen vokser, og efter et par måneder forsvinder den igen, når man klipper negle.

Det ser ud som, at de hvide pletter er særligt almindelige hos folk, der bider negle. Når man hiver og flår lidt i neglene, bukker man også negleroden, som trykkes sammen. Det er nok også derfor, at hvide pletter er langt mere almindelige på fingernegle end på tånegle, som der er trods alt ikke er mange, der gnaver i. Der skal altså ikke så meget til, før man får en hvid plet.

Man hører undertiden, at pletterne skyldes kalkmangel eller andre ubehageligheder, men det er sjældent tilfældet. Nogle gange er der dog en mere ubehagelig forklaring på de hvide pletter. Visse nyre- og leversygdomme kan for eksempel give helt hvide negle. Forskellige kemiske stoffer kan også give hvide negle eller hvide bånd på tværs af neglen.

Der er i det hele taget en temmelig uhyggelig række af sygdomme, hvor et af symptomerne er hvide affarvninger, lad mig bare nævne arsenikforgiftning, malaria, tuberkulose og spedalskhed. Men tag det bare roligt, hvis man havde den slags lidelser, var de hvide neglepletter det sidste, man ville bekymre sig om. Så der er nok ingen grund til at ringe til lægen.