14. december 2012

Hvilket træ stammer disse frugter fra?

spørger Lis Jensen, Rønne.

Vi har lige været på ferie i Budapest, hvor vi bl.a. besøgte citadellet på Gellert Hill. På turen ned fandt vi disse frugter, der var faldet af en stor busk/træ og lå i græsset på skrænten. Vi har aldrig set sådanne frugter før, og vi har forgæves prøvet at finde ud af, hvilken frugt det drejer sig om. Kan I hjælpe?

Jamen, det kan vi da. Det er frugter af træet med det videnskabelige navn Maclura pomifera. På dansk optræder det bl.a. under navnet orange-morbær, på engelsk kan det hedde osage-orange (eller osa-orange) og horse-apple, og man kan også finde det som bodark eller bodock.

Træet stammer fra USA, hvor det oprindelig groede i Texas og Arkansas, men det er blevet plantet mange steder, især som lætræ og hegn. Ifølge en kilde fra 1847 var et hegn af orange-morbær så højt, at det kunne holde heste inde, så stærkt, at det kunne stoppe en tyr, og så tæt, at en gris ikke kunne klemme sig igennem. Træet bliver op til 20 meter, men er meget tætvoksende og besat med torne. Et særlig berømt eksempler på 18 meter målte omkring 8 meter om stammen og havde en imponerende krone, der spændte over 30 meter. Det er plantet flere steder i resten af verden og findes i mange europæiske lande. Det er en slægtning til morbærtræet og har sikkert fået orange-tilnavnet pga. frugten, som overfladisk kan minde om en appelsin.

Frugten er, som man kan se på billedet, temmelig stor. Man kan spise de små frø, som sidder et stykke inde i frugten, en under hver bule på frugtens overfalde. Spiser man også resten af det klistrede frugtkød, kan man risikere en svag forgiftning. Frugten indeholder desuden en række stoffer, som holder insekter på afstand.

Der er ikke mange dyr, som giver sig i kast med frugten, og man har en mistanke om, at den i fortiden blev spist og dermed spredt til nye voksesteder af større pattedyr, som nu er uddøde, f.eks. nordamerikanske heste, elefanter som f.eks. mastodonten eller måske gomphoterer, en dyregruppe, der er nært beslægtet med elefanterne. Det samme gælder i øvrigt en del andre amerikanske plantearter, som kan have så store og hårde frugter, at nutidens pattedyr kun kan håndtere dem med stort besvær.

Veddet er hårdt og tungt og har været brugt til redskaber og hjul. Det er også velegnet til buer, navnet bodark satmmer således fra det franske bois d'arc, som betyder bue-træ. På nettet kan man faktisk læse en lille tråd i et buebygger-forum, hvor en af entusiasterne har formastet sig til at stjæle en frugt i Botanisk Have (hvilket man naturligvis ikke må!) for at fremdrive sine egne træer. Der var ingen frø i den frugt, han huggede, og det kan muligvis skyldes, at der ikke har stået et hantræ i nærheden: hos orange-morbær lever de to køn adskilt på forskellige træer. Det havde nu heller ikke været nødvendigt at begå denne skændige udåd, da man let kan købe både frø og planter, også i Danmark.