24. februar 2012

Hvad er det giftigste dyr på jorden og det allerfarligste?

Spørger -Otto Raal Stockholm, 6 år

Det er to af den slags spørgsmål, hvor man får lyst til at udbryde "det var et godt spørgsmål", fordi det kan besvares på rigtig mange måder (og lidt fordi, man ikke er helt sikker på, hvad det rigtige svar er). Tag for eksempel spørgsmålet om det giftigste dyr. Det er jo ikke sikkert, at det dyr, der har den stærkeste gift, også er det mest giftige. En slange kan have den stærkeste gift på jorden, men stadig være relativt harmløs, hvis den kun sprøjter en lille smule gift ind, når den bider. Og det betyder kun lidt, at et dyr er uhyre giftigt at bide i, hvis man kun tager en mikrolille haps.

Styrken af giftstoffer måles ved dyreforsøg, hvor man giver det i stadig større doser til for eksempel for at se, hvor meget der skal til, før halvdelen af forsøgsdyrene dør. Mus reagerer anderledes end mennesker på mange stoffer, så det er ikke sikkert, at man kan overføre observationerne direkte til os. Og så kan der oven i købet være stor forskel på, hvordan forskellige giftstoffer virker, alt efter om de bliver sprøjtet ind under huden eller direkte i blodbanen. Nu tror jeg, at alle er klar over, at det er nogle svære spørgsmål, vi har fat i.

Edderkoppen den sorte enke har en gift, som er så stærk, at 0,000013 gram er nok til at dræbe en mus, og man kender til flere dødsfald blandt mennesker. Underlig nok er køer, heste og får langt mere følsomme for edderkoppens gift end vi mennesker, mens hunde og geder kan tåle en del mere end os. Blandt landslangerne har den småskællede taipan fra Australien giftrekorden (målt per gram gift), men den allerstærkeste slangegift skal findes blandt havslangerne, hvor en enkelt dråbe er nok til at slå tre mænd ihjel. En lille uanseelig gople fra Australien har så stærk en gift i sine nældeceller, at bare 0,003 gram er nok til at dræbe en voksen mand, og giften fra keglesnegle er cirka fire gange så stærk. Et af de giftigste stoffer, man kender fra dyr, kaldes batrachotoxin og findes i visse giftfrøer, biller og endda nogle få fuglearter. Cirka 0,0001 gram er nok til at slå en voksen mand ihjel, men så skal man altså også tygge grundigt på en frø eller sluge en bille; de har hverken et giftigt bid eller stik.

Hvilket dyr, der er allerfarligst er heller ikke så let at svare på - hvad der nok ikke kommer som nogen stor overraskelse. Vi ved, at mange, måske flere hundereder, bliver slået ihjel hvert år af for eksempel flodheste, bøfler og krokodiller. Hvert år bliver mellem 1,2 og 5,5 millioner mennesker bidt af slanger, og et sted mellem 20.000 og 150.000 dør af det. Tror man da, for der er som regel ikke gode opgørelser over dødsfaldene i de lande, hvor slangebid er mest almindelige. Især Indien er hårdt ramt, og her skyldes de fleste tilfælde bid af fire arter, Indiens "big four": den almindelige kobra, den almindelige krait og to arter af hugorme (efan og russells hugorm).

Måske er det i virkeligheden malariamyg, der er allerfarligst, man dør godt nok ikke af at blive stukket af en lille myg, men de kan overføre mange forskellige sygdomme, især malaria, som hvert år dræber omkring 700.000. Faktisk skyldes hele 2,2% af alle dødsfald på verdensplan malaria, som er en mere almindelig dødsårsag end både trafikuheld og vold. Men myggene (og der er cirka 40 arter, der deler førstepladsen som verdens farligste dyr) er kun indirekte dræbere. Malaria skyldes små encellede organismer, og blandt mikroorganismerne findes der mange farlig kræ, HIV-virus til bakterier. Men så har vi også for længst forladt dyreriget.