10. februar 2012

Kan dyr være homoseksuelle?

Spørger - Ida Tonsgaard, Læsø

Hejsa

Jeg hedder Ida, og er 13 år gammel. Nu ved jeg, selvfølgelig, at vi mennesker kan være homoseksuelle osv., men jeg har tænkt længe over, om dyr også kan være homoseksuelle. Hvis ikke, hvorfor kan vi så være det?

Der findes rigtig mange eksempler på, at dyr af samme køn har sex med hinanden. Det er et emne, som ikke fyldte ret meget i de gamle lærebøger, men de seneste 20-30 år har man studeret emnet nærmere, og man kender i dag til mindst 1500 dyrearter, hvor man har set den form for adfærd.

Jeg er dog ikke så sikker på, at vi burde kalde det homoseksualitet. Jeg ville måske foretrække at kalde det "sex med ens eget køn". Med homoseksualitet blandt mennesker forstås mange andre ting end bare selve parringen eller kønsakten. Menneskets seksualitet omfatter også langvarige følelsesmæssige bindinger og spørgsmål om kønsidentitet. Hos dyrene kan vi blot observere selve sexdelen, og vi har sjældent nogen ide om, hvad deres motivation er, eller om der er nogen form for følelser involveret. Men begrebet er så fasttømret på for eksempel nettet, at jeg - lidt imod min vilje - vil anvende det i resten af svaret.

Det siger sig selv, at sex med ens eget køn ikke fører til dannelsen af noget afkom, og derfor skulle man måske forvente, at adfærden burde forsvinde med tiden. Det er jo kun de gener, der bliver ført videre til efterkommerne, som betyder noget for arternes evolution, og dyr, som udelukkende praktiserer livslange homoseksuelle forhold, får ikke givet deres genetiske arv videre til nogen efterkommere. Men blandt dyr er det at have sex med sit eget køn som regel en del af et langt bredere palet af seksualadfærd, og de individer, som praktiserer det, parrer sig også med individer af det modsatte køn (hvilket jo også sker blandt mennesker).

Nogle gange er der simpelthen tale om fejlskøn. Visse tæger (ikke flåter, som dem vi kender fra den danske natur, men insekterne) parrer sig ved, at hannen jager noget, der ligner en kanyle, ind i hunnen og pumper sædceller over i hende. Hannerne tager nogle gange fejl og stikker hul i andre hanner, og hos nogle arter har selv hannerne nogle særlige strukturer, der skal mindske skaderne, hvis de bliver overfaldet, strukturer der også findes hos hunnerne.

Hos tudser er det helt almindeligt, at hanner, der er i rette stemning, kaster sig over alt, hvad der kravler forbi, også andre hanner. Men når de opdager fejlen, hopper de af igen. Hos rødsidet strømpebåndssnog findes der hanner, der både lugter som og ligner hunner. Det er en stor fordel, når de kommer frem fra vinterhiet i det tidlige forår, hvor de tiltrækker et mylder af parringslystne hanner, der allerede er varmet godt op af Solen, og på den måde snyder de sig til varme.

For nogle arter, for eksempel visse delfiner, synes homoseksuel adfærd at være en del af træningen til voksenlivet, hvor man skal konkurrere om mager, og hvor det vil være en fordel at være i træning, så at sige. Hos bonoboen, chimpansen nærmeste slægtning, er sex et middel til at løse konflikter med, og det er især hunnerne, der har sex med flokmedlemmer af samme køn.

Hos den rødbrune rismelbille, som kan være et skadedyr i kornlagre, er homoseksualitet blandt hannerne nærmest en snedig strategi. Hanner, der er blevet parret af andre hanner, vil en gang imellem give noget af den fremmede hans sæd videre, når den parrer sig med en hun. Ved også at parre sig med andre hanner, kan en han altså få spredt sine gener mere effektivt, end hvis han kun gik efter hunnerne.