17. februar 2012

Er spøgelsesedderkoppen og mejeredderkoppen det samme dyr?

Spørger -Henrik Møller

For nogen tid siden fortalte en af mine venner om en invasiv art, som hun kaldte Spøgelsesedderkopper - er det den samme som mejeredderkop?

Ja, det vil jeg mene, selv om der ikke officielt er noget, der hedder en spøgelsesedderkop på dansk. Søger man lidt rundt på nettet, dukker der kun nogle få link op. Et af dem er en snak på den udmærkede Fugle og Natur-hjemmeside, hvor der bliver spurgt om netop spøgelsesedderkopper, og hvor der helt sikkert menes mejeredderkopper. Grunden til det lidt uhyggelige navn er muligvis dens lange, tynde ben og blege fremtoning.

Mejeredderkoppen er en af de nye dyrearter i landet, men om man ligefrem kan kalde den invasiv, som har en lidt negativ klang, er jeg ikke helt sikker på. Den er kommet hertil sydfra og kan findes i næsten alle danske hjem. Den kan ikke overleve udendørs i Danmark, vintrene er for kolde. Den første blev fundet i København i 1880, og i mange år fandtes den kun på Sjælland; det første fund fra Jylland er fra 1969. Den har også spredt sig til mange andre lande, fra Australien til Canada.

Den lever af edderkopper, og selv om den er spinkel, kan den overmande store og stærke individer. Det er måske grunden til, at man mange steder kan læse, at den gift er den stærkeste blandt edderkopper, og den eneste grund til, at vi ikke skal frygte den, er, at dens giftkroge er for svage til at bide gennem huden. Men dels kan den godt bide gennem tynd hud, det har man blandt andet vist i et afsnit af Mythbusters, dels er giften relativt harmløs for os mennesker. Så hvis man ikke bryder sig om store, hårede husedderkopper, må man næsten betragte den som en slags nyttedyr.