16. marts 2012

Hvad er det for nogle svampe, jeg har fundet?

Spørger - Charlotte Saabye Elmstrøm, Viby J.

Disse "natursvampe" har jeg fundet på stranden ved Århus omkring Varna. Hvad er det, og er de i familie med de svampe, man kan købe omkring Middelhavsområdet? D esuden har jeg det sidste halve år fundet flere ret store sneglehuse lig det på billedet. Mon du kan fortælle lidt om begge dele?

billede af svamp

Jeg har forhørt mig blandt eksperterne på Zoologisk Museum, og selv om de allerhelst ville have dem i hånden, så er de dog rimelig sikre på, at de kan genkende fundene ud fra dine fotografier. Det er ganske rigtigt en havsvamp, altså et dyr, som du har fundet ved Varna. Det er eksemplarer af brødkrummesvampen, Halichondria panicea. Dens danske navn hentyder til, at de udtørrede, opskyllede eksemplarer kan minde om tørre brødkrummer. Den lever i det nordlige Atlanterhav, fra den amerikanske kyst over Island til Nordnorge og mod syd helt ind i Middelhavet, hvor den dog er sjælden.

I levende live vokser brødkrummesvampen under lavvandslinjen på sten og alger. Øverst oppe, hvor bølgerne råder, danner den relativt tynde belægninger, måske bare 1 cm, længere nede, og man har fundet den på mere end 500 meters dybde, kan den danne fingerlignende udvækster på op til 20 cm.

Den er meget variabel og kan være svær at adskille fra sine nærmeste slægtninge, men den skulle efter sigende have en meget karakteristisk lugt, nogle siger som noget i retning af nyopskyllede brunalger (eller brune tangplanter, om man vil), andre mener, at den lugter ubehageligt af karbid. Farven varierer også fra grønlig nær overfladen, hvor den lever sammen med alger, til gullig og brunlig. Faktisk er den så svær at genkende - eller give en entydig beskrivelse af - at den er blevet beskrevet som ny art hele 56 gange af forskellige forskere de seneste 250 år.

Den lever af de alger og andet plankton, den kan si fra havvandet. Den lever nogle gange sammen med kammuslinger: svampen beskytter muslingen mod rovdyr som søstjerner, til gengæld henter den masser af føde i det vand, kammuslingen pumper rundt. Havsvampene, eller de dyriske svampe, omfatter cirka 10.000 arter, og brødkrummesvampen tilhører samme undergruppe som slægten Spongia, som man især tidligere lavede vaskesvampe af.

billede af rødkonk

Dit andet fund er en godt slidt rødkonk, Neptunea antiqua. I forhold til almindelig konk kan den kendes på en længere rende ved skallens åbning, hvor ånderøret har ligget i levende live, og skallen er glattere. Rødkonken er den største snegl i de danske farvande, i Nordsøen kan skallen blive op til 20 cm lang (og der går rygter om skaller, der er dobbelt så store), så det er et lille eksemplar, du har fotograferet.

Den kravler omkring på havbunden, især hvor den er blød, og lever af ådsler og dyr, den dræber med sin gift. Den kan faktisk godt spises, men så skal man bare huske at fjerne spytkirtlerne, hvor giften produceres. Den holder som regel til på dybt vand, og vi finder som regel bare dens tomme, rødgule skaller på stranden. Den er udbredt fra Biscayen til de arktiske dele af det østlige Atlanterhav, og den når helt ind i de vestlige dele af Østersøen.