23. marts 2012

Hvordan udruger en ugle sit æg, og hvor mange æg lægger den?

Spørger Bodil von Oldenburg (7 år) v. Sottrup, Sønderjylland, og Vibeke F. von Oldenburg, sognepræst i Sottrup Sogn

Vi vil gerne vide, hvordan en ugle ligger i sin rede og udruger sit æg. Ligger den på maven ligesom en høne, eller sidder den på ægget ligesom en pingvin? Hvor mange æg lægger en ugle?

En ugle ligger på sine æg og varmer dem med maven lige som langt de fleste andre fugle. Det er hunnen, der står for udrugningen, og mens hun varmer sine æg og små unger, bliver hun fodret af hannen. Først når ungerne bliver lidt større, kan hun forlade dem i længere tid og selv fange bytte.

De fleste fuglehunner taber en del af fjerene på maven, så der kommer en nøgen plet hud, en såkaldt rugeplet, og mange gange dannes der særlig mange blodkar i den nøgne hud, så kropsvarmen lettere kan afgives til æg og unger. Jeg var ikke helt sikker på, om det også gælder uglerne, men jeg gik ned til vores fugleeksperter på Zoologisk Museum. Og selvfølgelig vidste de det.

Der er overordnet to slags ugler, en gruppe, der blandt andet omfatter den slørugle, som vi har herhjemme, og en større gruppe, man kalder de egentlige ugler, hvor de andre danske ugler som natugle, kirkeugle og hornuglerne hører til. Hos begge grupper får hunnen en rugeplet midt på maven i yngletiden. Hvis man googler 'owl brood patch' (engelsk for 'ugle rugeplet') og trykker på 'billeder', vil man finde nogle - undertiden ret komiske - fotos af ugler med rugepletter.

Det er forskelligt fra art til art, hvor mange æg de lægger, men det er også meget forskelligt fra hun til hun og fra år til år. Sløruglen, som der har været særlig mange af i de sydligste egne af Jylland, lægger for eksempel typisk fra fire til seks æg, men nogle gange finder man bare to og andre gange op til 10 æg i reden.

Den mest almindelige danske ugle er natuglen, og den lægger to til syv æg, dog typisk bare tre eller fire. Grunden til, at det kan svinge så meget i kuldstørrelse, er nok, at antallet af byttedyr - hvor en stor del er mus og andre gnavere - svinger fra år til år. Der er endda ugler, hvor æggene klækker over flere dage eller et par uger, så der i samme kuld er både store og små unger. Hvis der skulle blive mangel på føde, dør de svageste, men i de gode gnaverår kan de alle sammen komme på vingerne.