20. april 2012

Jeg har fundet et fossil og vil gerne vide, hvad det er?

spørger Sif, 9 år

billede af kiselsvamp 
(Foto: Sif) 


Hej Professor.

Jeg hedder Sif og er ni år. Jeg går i Nørhalne Skole. Jeg har været på Løgstør strand og har fundet et fossil. Jeg ved ikke helt, hvad det er, så er du sød at hjælpe mig med at finde ud af det? Det ville glæde mig.

Så gerne. Jeg må indrømme, at jeg ikke lige kunne finde ud af, hvad det er for et fossil, du har fundet, men jeg sendte dine billeder til en konservator inde på Geologisk Museum, som jeg tror ved alt om den slags. Og ganske rigtigt - der gik ikke mange minutter, før der lå en mail i min indbakke med en naturlig forklaring.

Det er et brudstykke af en fossil kiselsvamp ved navn Aphrocallistes alveolites. Godt nok kalder man det en svamp, men det er et dyr, en havsvamp. Den enkelte svamp består af en masse enkelte dyr, der lever sammen i et fælles skelet opbygget af kalk eller - som hos f.eks. kisel- eller glassvampene - af kisel.

Svampedyrene kender man fra geologiske lag helt tilbage til Kambrium for mere end 540 millioner år siden, og de lever endnu i havene. I din art kan man finde kridt- og kalkaflejringer fra perioderne Maastrichtien og Danien, men det er nok svært at komme nærmere. Dit fossil må altså være mellem 71 og 62 millioner år gammelt.

Det, du har fundet, er bare en lille stump af et større dyr. Hele dyret er forgrenet, nærmest fingerformet, og det fine bikageagtige mønster, du kan se på overfladen, er resterne af de huller, som de enkelte dyr i kolonien har siddet i. Det er i øvrigt det mønster, som gør det muligt at bestemme arten, som samlere ofte omtaler som fingersvampe.

Det er i øvrigt ikke bare mig, der synes, at det er lidt svært at gætte, hvilken slags fossil der er tale om - jeg er skam i godt selskab. Spørgsmålet blev faktisk først opklaret omkring år 1900. I en afhandling fra 1912 gennemgår den danske palæontolog J.P.J. Ravn litteraturen og kan bl.a. vise, at man har ment, at der var tale om dele af planter, måske en slags kogler.

Senere, i 1834, skrev den berømte danske naturhistoriker P.W. Lund, at det nok var en slags forstenede æg af bløddyr, måske æg fra snegle eller blæksprutter. Men nej, det er simpelthen en fingerformet havsvamp med bikagemønster.