27. april 2012

Hvad sker der i kroppen, når det kilder i maven?

Spørger Nanna Seidelin, 8 år, Østerbro

Det kommer lidt an på, hvornår man får den underlige fornemmelse i maven. Hvis man tager en tur i en rutsjebane, kan det f.eks. godt føles som om, at maven kilder. Det sker især, når man er på vej over et af banens højeste punkter i fuld fart. Man bliver underlig let, og maven føles sært. Det skyldes, at man er på vej til at blive vægtløs.

Normalt, når man bare går hen ad fortovet eller sidder i stolen, vejer man nogenlunde det, som står på badevægten om morgenen. Men på toppen af rutsjebanen, lige før det går nedad igen, letter man næsten fra sædet. Tyngdekraften, som er den kraft, der giver os en vis masse (eller vægt om man vil), når vi står stille, bliver modarbejdet af, at kroppen har fået så meget fart på, at den egentlig ville fortsætte lidt opad, hvis rutsjebanen lige pludselig forsvandt under en. Det er faktisk sådan, man vænner astronauter til følelsen af vægtløshed. Det sker bare i et jetfly, som flyver i en stor bue af form som en ellipse.

Man kan også føle kilden i maven, når man flyver, og det går lidt op og ned, f.eks. under landingen, eller når en elevator sætter i gang eller stopper. Vi er vant til, at tyngdekraften trækker i vores indvolde på en bestemt måde, men når vi bliver lidt lettere, eller måske endda helt vægtløse, smutter indvoldene rundt på nye måder (de skifter ikke plads, selvfølgelig, men de rører måske ved hinanden på måder, man ikke er vant til), og det kan godt føles lidt underligt.

Nogle gange er der også forskellige kemiske stoffer på spil. Når det kilder i maven, i flyet eller i rutsjebanen, kan det også skyldes, at man er en lille smule bange eller utryg ved situationen. Når det sker, udskilles der adrenalin i blodet. Adrenalin (eller epinefrin) er et signalstof, som blandt andet sørger for, at blod ledes væk fra maven og i stedet afgiver ilt til musklerne, hvilket naturligvis er temmelig smart, hvis man skal reagere på en farlig situation.

En tur i rutsjebanen er ikke lige så farlig som at blive overfaldet af en løve, men det er de samme processer, der sættes i gang i kroppen, og måske føles det som om maven kilder, når den tømmes for blod. Nogle mener, at stresshormonet kortisol kan have samme effekt.

Man kan også have sommerfugle i maven i situationer, som er knap så farlige, men som godt kan være lidt angstfremkaldende, f.eks. når man er forelsket og nervøs for, om man kan vinde sin udkårnes hjerte. Men det er også en fornemmelse, som er lige så frydefuld som en tur i rutsjebanen.