20. april 2012

Vi har fået en plante og vil gerne vide, hvad det er for en art, og hvor den stammer fra?

Spørger Knud B. Nielsen, Holstebro

Vi søger oplysning om, hvad det er for en plante, vi har arvet efter vores nabo nede i kolonihaven. Planten har en knold eller et løg nede i jorden, der sender en rank stamme op i en højde af ca. en meter, og herefter danner den en grøn bladkrone, men ingen blomst. Det har den nu gjort i to år hos os, men i år kom der en høj spire, da vi hentede den i kælderen. Denne spire groede meget hurtigt, ca. 12 cm. i døgnet, indtil den nåede en højde på 1 meter og 20 cm, hvorefter den dannede en stor rødlig blomst med en høj frøstand i midten. Da blomsten foldede sig ud, udsendte den en ildelugtende stank. Jeg medsender et par billeder af planten og vil gerne vide noget om, hvad det er for en plante, og hvor den stammer fra.

Jeres brev er ikke bare et spændende spørgsmål, men samtidig en udemærket beskrivelse af den art, der er tale om: Amorphophallus rivieri, også kendt som leopardstilk pga. den stærkt plettede stængel.billede af Leopardstilk

Leopardstilk, som man nogle steder kan se under det videnskabelige navn Amorphophallus konjac, er en enkimbladet urt. Normalt har enkimbladede planter som f.eks. græs og orkideer blade med parallelle nerver, men hos leopardstilk har bladene fjerdelte nerver. Den lægger ud med at gro vegetativt gennem nogle år, dvs. at den hvert år kun udvikler det store, op til 2 m brede blad, men efter typisk 4-5 år begynder den hvert år at sætte sin store, ildelugtende blomsterstand.

Leopardstilk er udbredt i Afrika, Indien og Himalaya, men er blevet spredt til mange nye asiatiske levesteder. Den dyrkes i Indien og Sydøstasien, hvor man udnytter dens rodknold, der kan måle op mod ½ m på tværs. Den indeholder store mængder stivelse og andre kulhydrater, som kan laves til mel og en form for gele, der efter sigende skulle være mere interessant for sin tekstur end for sin smag, men som blandt andet bruges i supper. Man skal nok holde sig fra at sætte tænderne i den rå knold, da den skulle være giftig, og den kan svulme op til en geleagtig masse, når den kommer ned i maven og tarmen.

Som stueplante bliver knolden som regel noget mindre, og den holder af at vokse i humusrig jord i en ikke alt for stor potte. PH-værdien skal ligge lidt under 7, så man skal bare benytte almindelig pottejord. Start med meget sparsom vanding og forøg denne, når bladet viser sig.

Planten kan sættes ud på en lun plads i slutningen af maj i let sol og skal gødes og vandes godt hele sommeren. Den kan også klare skygge og stå inde i stuen, men den bruger derved mere energi til et større blad, og det går ud over knoldvæksten. Planten tages ind i oktober, og den vil da visne ned, og vandingen skal stoppes. Stil den et køligt sted med tør jord, og når blomsten begynder at dannes, tages knolden op og plantes i ny jord. Efter afblomstring holdes jorden meget lidt fugtig, indtil det nye blad dannes.

På den kegleformede blomsterstand sidder hunblomsterne nederst, hannerne lige ovenover, og øverst et større område med sterile blomster. Dens opbygning minder om den, man finder hos de arter af slægten Arum (f.eks. plettet arum, som undertiden kaldes dansk ingefær), man snart kan finde i blomst i den danske natur, en slægt der i øvrigt tilhører samme familie som Amorphophallus.

Den gennemtrængende rådne lugt skal tiltrække de fluer og andre ådselinsekter, som bestøver planten i naturen. Heldigvis lugter den kun i et par dage. Det skulle være noget værre med leopardstilkens nære slægtning, Amorhophallus titanum, som har en af planterigets største blomsterstande på op til 3 meter og lugter så kraftigt, at den også kaldes corpse flower ('ligblomst').

Slægtsnavnet Amorphophallus betyder i øvrigt noget i retning af uformelig penis. Måske en hentydning til den lange, rynkede blomsterstand, måske en hentydning til hele plantens fremtræden med stængel, hylsterblad og lilla blomsterstand (sæt selv velvalgte humananatomiske betegnelser på). Efter sigende har mange botanikere moret sig med at finde gode sammenstillinger til nye videnskabelige navne som f.eks. Amorphophallus interruptus.

Det er heller ikke sådan lige til at afgøre, om det er en ære at få en ny art opkaldt efter sig selv. Tag f.eks. Amorphophallus henryi, som betyder 'Henrys uformelige penis'. Hvis man vil læse mere om leopardstilk og se flere billeder, kan man slå op på et opslag fra den 24. april 2011 på Botanisk Haves Facebook-side. Planten blomstrer med jævne mellemrum i havens væksthuse, og man kan være heldig at finde den i havens butik.