4. april 2012

Hvor kommer palmer fra?

Spørger Clara Emilie Kjerulff, 5 år, Hellerup

Der er cirka 2600 arter af palmer, og langt de fleste vokser i tropiske egne, men der er også arter i subtropiske og varmt tempererede egne. Den art, der er naturligt udbredt længst mod nord, skal man til det sydlige Frankrig for at se. Nogle egne er meget rige på palmer, for eksempel Madagaskar og New Guinea, hvor blandt andet danske forskere har været med til at finde flere nye arter de senere år. Vi har ikke vildtvoksende palmer i Danmark eller Norden, men det har vi faktisk haft i fortiden.

I perioder har fortidens klima været meget anderledes. I dele af den geologiske periode Eocæn for 56-34 millioner år siden var der næsten eller måske slet ingen is ved polerne, og det var nogle gange 4-8 grader varmere end i dag. I de egne, der i dag ligger omkring Østersøen, var der subtropisk klima, og her kunne man finde palmer. Man har blandt andet fundet blomster fra palmer i baltisk rav, der er cirka 40 millioner år gammelt. Man har også fundet fossiler af palmer på steder i Patagonien, sydspidsen af Sydamerika, som ligger omtrent lige så langt mod syd, som Danmark ligger mod nord i forhold til ækvator.

Passer man lidt på palmerne, kan man få dem til at trives selv i det kolde nord. I Botanisk Have i København vokser der palmer under åben himmel, men jeg tror nok, at de bliver pakket ind, når vinteren er særlig hård. Man kan faktisk købe palmer til sin have, og især en art, som kaldes hørpalmen, skulle være hårdfør og kunne tåle en del frost, men helst ikke hård vind.

I byer er der ofte både mere læ og et par grader varmere end i det åbne land, og her kan palmer klare sig på ret høje breddegrader. I en af Londons parker kan man for eksempel finde en 150 år gammel fønikspalme, en art der stammer fra De Kanariske Øer, og den svenske by Kristianstad er kendt for sine palmer. De vestvendte europæiske kyster er præget af den varme Golfstrøm og vestenvinden, og her kan man finde palmer helt oppe i Skotland og Irland. Selv i Norge er der planteskoler, hvor man fremavler og sælger palmer til havebrug, men deres vestvendte fjorde har også et fint og mildt klima.

Det er muligt, at vi vil se mere til palmer i naturen som følge af det varmere klima de senere år. En gruppe forskere fra Bayreuth i Tyskland undersøgte, hvor godt udvalgte arter klarede sig under naturlige forhold. Det viste sig, at hørpalmen, som egentlig er fra Sydøstasien, både voksede godt og kunne spire fra frø i Tyskland og Skandinavien, og i England, Frankrig og Irland klarede den sig fint i konkurrence med andre skovtræer. Men at palmer skulle gå hen og blive til en slags invasivt ukrudt, er der ikke meget der tyder på - endnu.