18. januar 2013

Hvordan det kan være, at der næsten altid er sand (eller grus) ved stranden?

Spørger Niels Hvolbøl

I Danmark har vi sand på de fleste strande, men mange steder kan man også finde rullesten, der er slebet runde, og på Bornholm dannes grænsen mellem land og Østersø mange steder af klipper.

Om der er fint sand, større og mindre sten eller ligefrem klipper langs kysten afgøres af flere ting, men måske nok især af, hvor stærkt vandet strømmer i havet, hvor store bølgerne typisk er (blæser det ofte meget, er de som regel store), af retningen af strømmene samt havdybden.

Sandet og stenene stammer fra gamle klipper og bjerge, der konstant brydes ned. Regnvandet indeholder f.eks. syre dannet af luftens CO2, der angriber mineralerne, som sprækker op i mindre stykker.

Slagregn, vind og strømmende vand slider også på klipperne. I kolde egne knuses og slibes klipper ned af store gletsjere, og store dele af Danmark er skabt af de mineraler, der blev slebet af Nordens fjelde under de sidste istider.

Floder og åer fører småsten, sand og ler ud i havene. Nogle steder er strømmen så rolig, at sandet hurtigt falder til bunds, andre steder rives det med. Når bølgerne slår ind mod kysten, bliver nogle af sandkornene liggende tilbage, og vi begynder at få dannet en sandstrand.

Når strømmen er særlig stærk, kan den føre småsten med sig, som ender på stranden. Nogle steder langs Bornholms kyst står klipperne direkte i vandkanten, og vanddybden er for stor til, at man se det sand, der ligger for fødderne af dem.

Kun ganske få steder kan man finde ler langs kysten. Ler er meget mere finkornet end sand, og bliver let skyllet bort. Ler svæver i vandet og kan kun falde til bunds de steder, hvor vandet er helt roligt, f.eks. nede på meget dybt vand.

Men en sandstrand er ikke bare noget, der bliver lavet en gang for alle, den er konstant under forandring. Nogle steder æder bølgerne af stranden og fører sand og sten med sig, som i stedet aflejres andre steder langs kysten. Det kan man let se på gamle kort, hvor kysterne tit ser helt anderledes ud end i nutiden.

Efter kraftige storme vil man mange steder se, at stranden helt har ændret udseende, og nogle steder ændrer strandene form fra vinter til sommer. Men alt i alt er der nogenlunde balance i det.