25. januar 2013

Hvordan blev Internettet skabt?

Spørger Max Helldén-Hegelund, 7 år

Det kunne man let skrive en tyk bog om. Lige som med mange andre opfindelser er det ikke en enkelt eller nogle få personer, der står bag, faktisk er der tale om tusindvis af dataloger, og det er heller ikke så let at sætte en dato på – det udviklede sig over flere årtier. Historien er meget indviklet, og her kan vi bare lige nævne nogle få højdepunkter. 

Man begyndte for alvor at bruge computere i 1950'erne. De så meget anderledes ud end i dag, men man fandt hurtigt ud af, at det ville være smart at kunne sende informationer (f.eks. filer med tekst eller tal) mellem de enkelte computere. Flere steder i verden begyndte man lave små netværk, som forbandt computere med hinanden, det kunne f.eks. være bare tre computere, som man syntes burde dele oplysninger indbyrdes i det samme laboratorium.

Men de skulle også kunne tale sammen, og derfor udviklede man også en række såkaldte protokoller (som man næsten kan sammenligne med grammatik, dvs. regler for sprog), så hver computer "kunne forstå hvad de andre sagde". I 1960'erne og 1970'erne fik man en masse erfaringer med netværk, og det var også i den periode, at nogle af opfindelserne til det verdensomspændende internet blev gjort.

Det var ikke det samme sprog, man brugte alle steder, og derfor kunne man ikke bare koble alle de små netværk sammen til et stort. Men i 1982 blev man i USA enige om at udvikle et fælles sprog, der kunne binde netværk sammen over hele landet og senere kloden.

De fleste, der brugte netværket, var den gang tilknyttet militær, uddannelse og forskning, og man brugte bl.a. netværket til at sende data til de supercomputere, der var tilknyttet nettet. Siden er det blevet tilgængeligt for alle at binde computere sammen over hele kloden.

Internettet kan bruges til mange ting, f.eks. kan man telefonere over netværket, men de fleste bruger det sikkert med deres søgemaskiner via det, der hedder world wide web (det berømte www, som man ofte ser på adressen til en hjemmeside).

Det blev skabt i 1991, bl.a. af forskere fra CERN, det store europæiske forskningssamarbejde, der fornylig var med til at finde Higgs-partiklen. Når man laver forsøg med de enorme acceleratorer i CERN, får man lige så enorme mængder af målinger, og forskerne lavede det første web, så fysikere bedre at kunne søge og finde data, også når de sad hjemme på deres egne universiteter.

Fidusen ved www er, at man let kan koble alle de sider og kontakter sammen, som man har brug for. Med det gamle net skulle man kende adresserne meget præcist og måtte tage dem enkeltvis. Uden www ville internettet være et helt andet sted at surfe rundt, både meget kedeligere og meget mere langsommeligt.