18. januar 2013

Tiltrækkes myg af farven blå?

Spørger Mathilde og Emily Mikkelsen, Brønshøj

Hej professor! Min lillesøster havde en blå badedragt på forrige år på Mallorca og fik mange myggestik. Vi har så senere hen hørt, at myg tiltrækkes af farven blå, kan det være rigtigt og hvorfor? Glædelig jul fra Mathilde og Emily Mikkelsen, Brønshøj

Selv forsinket glædelig jul og ikke mindst tak for et spørgsmål, der vækker en masse minder. For mange år siden tilbragte jeg en sommer i Grønland i fjeldområdet nord for Søndre Strømfjord. Vi var en gruppe biologistuderende og en enkelt dyrlægestuderende, der havde sat sig for at studere, hvordan rener reagerer på stikkende insekter.

Når der er rigtig mange myg, kvægmyg og bremser i luften, får renerne ikke ro til at fordøje føden. Det betyder igen, at mange af renerne ikke kan nå at blive bliver fede nok til at kunne klare sig gennem vinteren. Det er især et problem, når sommeren har været solrig og lun med masser af insekter i luften. 

Da vi ankom, blev vi overfaldet af myg, og sådan blev det ved i to måneder. Der gik en lille uge med bare at vænne sig til at være omgivet af en tæt sky af myg. Man fik masser af stik, og kvægmyggene bed, så man blødte. Det var rent ud sagt skrækkeligt. Men vi fandt ud af, at dem, der havde lyst tøj på, ikke blev angrebet lige så meget som os andre i mørke jakker og bukser. Især mørkeblåt så ud til at tiltrække rigtigt mange myg.

Det vidste vi faktisk allerede før, vi kom til Grønland (hvorfor vi så ikke havde valgt noget andet tøj, aner jeg ikke). Hjemme i Danmark havde vi bygget nogle insektfælder, der skulle tiltrække især myg, så vi kunne måle, hvornår der var flest i luften i løbet af en dag. Fælderne lignede små telte, og i toppen var der et glas, hvor myggene endte deres dage.

Teltene var syet af mørkeblåt denim som det, man bruger til cowboybukser. Vi havde læst, at det var en af de bedste farver, hvis man skulle lokke myg til. Artiklerne var skrevet af forskere, som havde undersøgt sagen for det canadiske militær, hvor de stakkels soldater må finde sig i milliarder af myg, når de er i felten. Og der var masser af myg i fælderne, så der var noget om snakken. Blåt er nok en dårlig farve at gå i, når der er mange myg.

Men stikmygs farvepræferencer kan være ret forskellige fra art til art. Hanner og hunner kan desuden foretrække forskellige farver, og hunner med æg kan vælge atter andre farver, når de er på jagt efter et måltid blod (det er kun hunnerne, som stikker). Nogle gange er det ikke en bestemt farve, de går efter, men mørke farvenuancer. Sort og mørke nuancer blå og rød er f.eks. mere tiltrækkende end hvid og lyse nuancer af gul.

Grunden er måske, at de helst vil angribe større pattedyr fra bugsiden, hvor der er skygge, og hvor det ofte er lettest at komme til huden mellem hårene. Det er måske også derfor, at mørkeblåt tøj er særligt tiltrækkende. Desuden ser de nok deres bytte som mørke silhuetter, og derfor er det nok vigtigere, at farven er mørk end om den er f.eks. blå eller sort. 

Men måske er det endda endnu mere indviklet. Mange af arterne ved man kan se ultraviolet lys. Mange vaskemidler indeholder stoffer, som reflekterer UV-lys, og måske lyser vi op på en helt anden måde set med myggenes facetøjne end med vores egne, og måske er det slet ikke blåt, de går efter, men et samlet indtryk af det lys, vi mennesker kan se, og farver, som kun myggene kan opfatte.

Desuden er det ikke bare synet, stikmyggene benytter under jagten på ofre, de bruger i høj grad også deres lugtesans og bliver tiltrukket af en række af de stoffer, vi udsender, f.eks. kuldioxid og visse aldehyder.

Hvad og hvordan et insekt reagerer på synsindtryk og farver har meget at gøre med dens levevis. Dansemyg er nære slægtninge til stikmyggene, men kan ikke stikke, og derfor er de heller ikke interesserede i at opsøge os for at suge blod. Men de skal til gengæld finde gode steder at lægge æg.

I modsætning til stikmyg bliver de tilsyneladende ikke tiltrukket af blåt. Deres facetøjne er særligt følsomme for grønne farver og for ultraviolet lys. Undersøgelser har vist, at hunnerne hos nogle af arterne bliver tiltrukket af polariseret lys, når de skal finde et sted at lægge æg. Polariseret lys svinger i en bestemt retning og dannes f.eks., når normalt sollys, der svinger i alle retninger, kastes tilbage fra vand. Derfor er det også smart at følge det polariserede lys, da de lægger deres æg i vand.