4. januar 2013

Hvorfor hænger piletræets grene egentlig nedad, når andre træers grene vokser opad?

Spørger - Victor Jankuhn Jørgensen, 9 år

Tænk, det troede jeg var et spørgsmål, man let kunne give svaret på med et opslag i en lærebog. Men nej, så enkelt er det ikke. Og hvad der måske er mere overraskende, så er det et spørgsmål, der stadig forskes i. Jeg har fundet nogle videnskabelige artikler om emnet, dog ikke så mange, der præcist taler om piletræer. Efter at have læst på lektien kunne jeg godt forestille mig, at der kan være mange forskellige grunde til, grenene hænger på et træ.

Når en gren eller en stængel begynder at vokse i en bestemt retning, kan det skyldes, at cellerne begynder at dele sig hurtigere på den ene side af stænglen. De mange nye celler vil presse stænglen til den modsatte side, og hvis der f.eks. dannes nye celler på oversiden af en kvist, der vokser vandret ud fra en gren, vil den derfor begynde at pege nedad.

Det kemiske stof etylen fungerer som en slags plantehormon og signalerer til cellerne, at de skal dele sig og vokse. Man har også andre plantehormoner mistænkt for at være skyld i hængende grene, f.eks. stoffer med navne som gibberellin og abscisinsyre, de er f.eks. med til at give en særlig hængende variant af morbær sit udseende.

Nogle gange hænger grenene simpelthen bare, fordi de er alt for tunge i forhold til, hvor stive de er. Jo længere grenene og kvistene bliver, jo mere hænger de under deres egen vægt. Det gælder f.eks. en kulturform af pil, som går under navnet Prairie Cascade (præriespringvand eller -kaskade), som man har fremavlet i Nordamerika.

Pudsigt nok er den fremkommet ved at krydse arten femhannet pil med hvidpil, som er en art med særligt iøjnefaldende, hængende udseende. Den stammer fra Kina, men er plantet mange steder i Danmark og er måske en af de pilearter, du hentyder til i dit spørgsmål.

Endelig kan hængende grene skyldes, at planten af en eller anden grund har mistet evnen til at fornemme retningen af tyngdekraften. Normalt sørger planten for at vokse i den rigtige retning ved at kontrollere cellernes vækst med plantehormonet auxin, men skulle den mekanisme glippe, kan den begynde at få hængende kviste og grene.