25. januar 2013

Hvad er det i vand, der slukker tørsten?

Spørger Gustav Klinge Termansen, 9 år, Vesterbro

Det er faktisk vandet selv. Vi mister hele tiden vand, f.eks. gennem urin, sved og udåndingsluft. Når tabet af vand bliver stort nok, sker der en række forandringer i kroppen.

Der tabes f.eks. vand fra blodet, som fylder mindre, og det betyder, at blodårerne bliver mere slappe. Det opfattes af nogle særlige trykfølsomme nerveceller i blodårerne samt i højre hjertekammer, som sender besked til centralnervesystemet.

Det lavere blodtryk opfattes også i nyrerne, som udsender et hormon, angiotensin, et kemisk stof der føres med blodet til hjernen, og det er nok især dette hormon, der giver anledning til den stærke følelse af at tørste.

Ved vandmangel øges koncentrationen af stoffer (salte og andre kemiske forbindelser) i blodet og i den væske, der er i centralnervesystemet. Når koncentrationen stiger, trækkes der vand ud af kroppens celler og ind i den omgivende væske.

I et bestemt område af hjernen sidder en gruppe celler, som kan sanse, at de skrumper ind, og de sender besked til andre dele af hjernen.

Hjernen indsamler alle disse indtryk, som omdannes til en mere eller mindre bevidst fornemmelse af "tørst", og vi begynder at drikke for at slukke tørsten.

Vi får omgående en form for følelsesmæssig belønning ved at drikke et koldt glas vand ("det var lige, hvad man trængte til"), men alle de tørstfremkaldende processer hører først op, når kroppen igen har så tilpas højt et vandindhold, at blodårerne igen er spændte, nyrerne har det godt og kroppens celler har fået deres gamle størrelse igen.

Så det er altså vandet selv, der slukker tørsten.