25. oktober 2013

Fra næsehornslarve til kampvognsbille

Spørger, Ulla Pedersen

billede af næsehornsbillerVi har en ret stor flisbunke i vores have, da vi har fået fældet en del træer her i løbet af sommeren. Forleden brugte jeg lidt af flisen, da jeg tilplantede et bed. I den forbindelse fandt jeg 10-15 store larver, som så ud lige som den på dette billede med en bleg krop og et rødbrunt hoved.

De var vel omkring 7-10 cm lange og pænt tykke. Så vidt jeg kan læse mig frem til, er det oldenborrelarver, men samtidig skrives der flere steder på internettet, at de ikke er så almindelige i Danmark mere. Kan I fortælle mig lidt om dem, om det er et tilfælde, at vi har mange, og om vi skal gennemgå resten af vores store flisbunke for at finde ud af, om der er flere, så vi ikke får ødelagt en del af vores planter?

Jeg tror ikke, du skal bekymre dig om dine planter, for det er nok ikke oldenborrelarver, du har fundet. Jeg er næsten helt sikker på, at det må være larver af næsehornsbiller.

Oldenborre og næsehornsbille tilhører den gruppe af biller, man kalder torbister. På hjemmesiden allearter.dk, hvor man holder øje med den samlede danske fauna og flora, dukker der 85 arter op, hvis man søger efter torbist. Blandt dem finder man fx eghjorten, som man er begyndt at udsætte i Danmark, samt de mange arter af metalskinnende skarnbasser, som man tit finder, når man går i naturen, og som tilhører sin egen undergruppe af torbister. 

I modsætning til de voksne biller, som ofte er lette at kende fra hinanden, så ligner mange af larverne af de arter, man kalder de egentlige torbister, hinanden meget. Det er derfor ikke muligt at bestemme den ud fra dit foto, det ville være bedre, hvis man fx kunne se detaljer i hovedets udformning. Men du skriver, at dine larver er 7-10 cm lange, og det er præcis det, man kan læse sig til om næsehornsbillens larver. Og det vil også passe helt fint med, at du har fundet dem i en bunke flis.

billede af næsehornsbiller

http://commons.wikimedia.org/

Næsehornsbillen lægger mange steder æg i trøsket træ, men i Danmark har den især kastet sin kærlighed på flis og savsmuld, og man kan også finde larverne i fx halmballer. Man mener, at de kan leve op til fem år som larver, før de forpupper sig, men visse forsøg kunne tyde på, at det må høre til sjældenhederne, og at deres udvikling ofte går langt hurtigere. De æder af svampe- og plantedelene, og stoffer som fx cellulose bliver nedbrudt af bakterier i tarmen. De voksne biller kommer frem i efteråret, overvintrer og parrer sig næste år, hvor hannerne slås om hunnerne med deres lange horn.

Oldenborrelarver lever til sammenligning nedgravet i jorden, hvor de gnaver af planterødder, og de kan derfor være lidt af en plage. Oldenborre var tidligere meget almindelig i Danmark, men er gået stærkt tilbage. Næsehornsbillen er derimod gået frem i den østlige del af landet, mens den stadig er ret fåtallig i Østjylland og på Fyn. Hvis jeg var dig, ville jeg lade larverne leve i fred og ro i din flisbunke. Og så kan du glæde dig til at opleve en af de største og flotteste biller (4 cm og bygget som en kampvogn) i den danske natur. Ud fra størrelsen på dine larver, vil jeg tro, at det sker allerede næste forår og sommer.