18. oktober 2013

Multitasking i laboratoriet - og i dagligdagen

Spørger, L. Holm, Hillerød

Alle siger, at kvinder er meget bedre til at multitaske end mænd; jeg har endda set en hjerneforsker sige det på tv. Men jeg kender selv til mange mænd, der gør det, så er der virkelig noget om snakken?

Det er en af de mange alment kendte sandheder, som nok kunne trænge til et nærmere eftersyn. Men måske man skal splitte både spørgsmål og svar op i to dele. Er der for det første nogen forskel på, hvor gode mænd og kvinder er til at multitaske? Og er der for det andet forskel på, hvor meget de to køn faktisk multitasker?

At multitaske vil sige, at man udfører to eller flere forskellige opgaver på samme tid. Man råber måske ud af vinduet, at der snart er mad, mens man står og vasker op, eller man er måske ved at fylde vaskemaskinen, samtidig med, at man holder øje med ungen, der kravler hen over kældergulvet på vej mod den fyldte gulvspand. Jeg har set en håndværker, der var i stand til at tage telefonen og aftale et møde med en kunde, samtidig med at han var ved at skifte et af vandrørene i mit hus. Og her på kontoret kan man undertiden opleve, at folk har gang i to samtaler, en i telefonen og en i kontoret, samtidig med at de tager noter eller skriver på pc'en.

Nogle er gode til at multitaske, andre kan slet ikke, og det er ikke så sjældent at se folk, der må lægge værktøjet fra sig eller går helt i stå med hænderne, hvis de også skal bruge munden og tænke. Sandheden er den, at der er store forskelle fra person til person, uanset kønnet. Man kan hverken konkludere, at kvinder altid er bedre end mænd, eller omvendt at og mænd altid er bedre multitaskere end kvinder.

Til trods for, at alle synes at vide, at kvinder er bedre multitaskere end mænd, findes der kun få undersøgelser af emnet, og de fleste er udført inden for det sidste årti. I en artikel fra 2010 viste forskere fx, at der ikke var nogen statistisk forskel på, hvor gode mænd og kvinder var til at køre samtidig med, at de talte i mobiltelefon. Det klarede de lige dårligt, de var fx lige længe om at træde på bremsen, når der opstod en farlig situation. I en anden undersøgelse fandt man en lille tendens til, at mænd måske var bedre til at gennemføre multitasking-opgaver, der omfattede evnen til at orientere sig i tre dimensioner, men forskellene var små og underligt nok især afhængige af, om kvinderne havde ægløsning.

I en større artikel fra 2010 havde forskerne nøje gennemgået den videnskabelige litteratur, og de skrev, at de "ikke kunne finde en eneste videnskabelig artikel" der viste en forskel mellem kønnene på evnen til at multitaske. Forskergruppen kom bl.a. fra den amerikanske flåde, og i deres egen undersøgelse fandt de ingen generel forskel mellem kønnene. De fandt dog, at en mindre gruppe af mændene var en anelse bedre end gennemsnittet, og forskerne mente, at det måtte være fordi, de havde brugt mange timer på video- og computerspil.

Endelig viste en undersøgelse med 6000 forsøgspersoner, at der ikke var nogen klar forskel på kønnene - eller også var den så forsvindende lille, at den næppe kunne måles. Den slags videnskabelige forsøg måler ofte evnen at huske tal og ord eller gennemføre regnestykker samtidig med andre opgaver som fx at holde øje med viserne på instrumenter. Mere realistiske opgaver som dem i et hektisk kontormiljø eller under hovedrengøring derhjemme ville måske vise andre resultater, de er bare svære at genskabe i et laboratorium.

Så nej, der er ingen forskel på kønnene, i hvert fald ingen, der er værd at tale om. Der er til gengæld stor forskel på, hvor meget de to køn multitasker i dagligdagen. En undersøgelse af arbejdsfordeling og tidsforbrug blandt ægtepar og enlige med børn (i alt omfattede undersøgelsen 241 fædre og 368 mødre) viste, at kvinder i gennemsnit bruger 10 timer mere om ugen på at multitaske end mænd. Kvinderne brugte endda en større del af tiden på særligt stressende former for multitasking som fx blandet husarbejde og børnepasning, mens mændene måske brugte mere tid på fx at køre børnene rundt. 

Jo mere kvinden arbejder ude, jo værre bliver det. Kvinder med børn, som arbejdede mere end 35-40 timer om ugen, brugte mere tid på at multitaske i hjemmet end mødre med normale arbejdstider. Det ser med andre ord ikke ud som om, mændene overtager en særlig stor del af arbejdspuklen i hjemmet, men bare lader kvinden arbejde endnu mere.

Undersøgelsen af arbejdsfordelingen blandt de cirka 600 kvinder og mænd viste desuden, at multitasking på arbejdet blev anset for særlig stressende og som en negativ oplevelse. Og det passer egentlig ganske godt med mange af undersøgelserne. Der kommer sjældent noget godt ud af at multitaske. Resultater opnået gennem multitasking er både af dårligere kvalitet og giver mindre tilfredshed end en koncentreret og målrettet indsats mod det samme slutresultat. Med andre ord: Kan man undgå at multitaske, så lad være, det er langt bedre at tage opgaverne en ad gangen og hver for sig.