22. november 2013

Fossile armfødder

Søren spørger

Jeg har funder dette fossil, og efter at have læst rundt omkring mener jeg, det nærmeste jeg kan komme det er gruppen armfødder. Men jeg er ikke sikker, da ingen af billederne, jeg kan finde, er et 100% match. Fossilet er fundet på en mark ved Arresø. Hvad siger du?

Det er ganske rigtig en forstenet armfod, du har fundet. Jeg kan godt forstå, at du ikke er helt sikker. Dit fossil ser lidt besynderligt ud med nogle sære, ringformede strukturer på oversiden, som ikke burde være på en skal fra en armfod.

Armfødder er en stor gruppe af havdyr, som også kaldes brachiopoder, og de både ligner og lever næsten som muslinger. Kroppen ligger godt beskyttet mellem to skaller. Den ene skal, bugskallen, er som regel dyb, mens rygskjoldet er mere affladet. Hos muslinger er de to skaller som regel mere ens. Armfodens skaller er desuden symmetriske, hvor muslingens ofte er mere eller mindre skæve. 

Lige som muslinger lever armfødder af at filtrere småorganismer og organisk stof fra vandet. Hos armfødderne sker det vha. en særlig, snoet struktur, som hedder en lophophor, og som man undertiden kan finde mellem de fossile skaller. Nogle af arterne lever nedgravet i havbunden, men de fleste sidder fast på underlaget med en stilk.

De ældste fossile armfødder er fra begyndelsen af den geologiske periode Kambrium er cirka 530 millioner år gamle. Palæozoikums afslutning kendetegnes af, at Jorden gennemgik nogle enorme forandringer, hvor store dele af klodens dyr uddøde. Cirka 95% af alle arter forsvandt, bl.a. langt de fleste armfødder.

Siden har de været mere sjældne i verdenshavene, men kan lokalt dukke op i stort antal. Man kender mere end 12.000 uddøde arter, nogle steder kan man endda støde på tallet 30.000. I dag er der bare 300-400 tilbage i havene, og fra nutidens danske farvande kendes kun en enkelt art. 

Man kan finde fossile armfødder i danske kridtaflejringer, men dit fossil er nok meget ældre, fra den geologiske æra Palæozoikum og derfor mere end 251 millioner år gammelt. Det er nok blevet transporteret til marken ved Arresø af de enorme ismasser, der pløjede rundt i landskabet under istiderne, eller er blevet revet med af smeltevand. Hvis man kunne se skallernes struktur og form tydeligere, kunne man muligvis give et bud på, hvilken slægt, der er tale om.

Dateringen ville nok ikke være særlig præcis, da mange af arterne fandtes i meget lange tidsrum. Ud fra formen af dit fossil vil jeg gætte på, at det tilhører gruppen af såkaldt artikulerede armfødder, dvs. dem med et hængsel mellem de to skaller. De ældste fossiler af arter fra denne gruppe er fra midten af perioden Ordovicium og cirka 470 millioner år gamle. Dit fossil er altså mellem 470 og (sandsynligvis) 251 millioner år gammelt. Det er da også en slags svar!

De fine ringformede strukturer, der dækker skallerne på dit fossil, kaldes på tysk Kieselringen, på dansk må de vel hedde kiselringe, men det er ikke en betegnelse, der er særlig almindelig. Man kan også finde dem på nettet som Buch'sche Ringen efter den tyske geolog Leopold von Buch, som var den første der beskrev dem tilbage i 1831.

Skallen på din armfod er dannet af kalk (hos andre former kan det i stedet være fx apatit), som kan forvitre eller gå i opløsning. Når det sker, kan noget af kalken erstattes med kisel, en silicium-forbindelse, som er uhyre almindelig i jordlagene. De nye krystaller danner så de sære ringe, som undertiden kan minde om fingeraftryk. Man ser dem ofte på danske fossiler, fx på store østerskaller fra Kridttiden og på vættelys; de fossile, cigarformede rester af belemnitter - en uddød gruppe af blæksprutter. I nogle kalkaflejringer kan man endda finde løse kiselringe.