5. marts 2013

Hvilket dyr stammer dette skind fra?

Spørger Hans Chr. Davidsen

Kan I hjælpe mig med løsning af en gåde? Disse fotos er af et skind, som min daværende kæreste købte til mig på Tenerife omkring 1972. Jeg monterede skindet på en plade og havde det hængende en årrække. Jeg har aldrig vidst, fra hvilket dyr skindet stammer. Jeg savner en database, som gør det muligt at fremsøge skind fra kreaturer, større og mindre kattedyr etc. En søgning på f.eks. Google er ikke til megen hjælp. Hårene er ca. 1,5 cm lange. Skindets længde er ca. 90 cm. Bredden (eller diameteren) er ca. 50 cm. Så vidt jeg kan skønne, stammer skindet fra et mindre kattedyr, men jeg kan tage grueligt fejl!

skind fra et stort kattedyr

Dine fotos har været genstand for en del snak her på Statens Naturhistoriske Museum, hvor diverse eksperter ikke lige kunne huske at have set noget lignende. Og når den slags folk ikke lige kan give et svar på stående fod, er der to muligheder, enten er det et meget interessant fund, eller også er det et falsum, noget som ikke findes i virkeligheden.

Sagen kunne ikke afgøres ud fra fotos alene, og siden vi fik din mail, har du været så venlig at lægge vejen forbi Zoologisk Museum i Universitetsparken, hvor vi har en stor samling af skind fra alverdens pattedyr. Her har man kigget det efter i sømmene, taget prøver og haft det inde under mikroskopet.

Mønstret kunne ved et hurtigt kig ligne noget fra et kattedyr, en los måske, eller en lille gazelle, men der er ikke rigtig nogen af arterne, der har det samme mønster som dit skind. Der skulle grovere midler til, og vi blev nødt til at lave en håranalyse. Det er en hel videnskab at bestemme hvilken dyreart, et hår kommer fra, og der er skrevet tykke bøger om emnet, som for eksempel kan give vigtige spor ved efterforskningen af kriminalsager. Her på museet bruger man blandt andet metoden til at studere, hvilke byttedyr man finder i afføringen fra rovdyr.

skind fra et stort kattedyr

Vi tog altså saksen frem og klippede nogle hår af. Nu kunne man opmåle hårets tykkelse, man kunne studere dets tværsnit og man kunne lave aftryk, der afslører dets overfladestruktur. På tværsnittet kan man for eksempel se, hvor tyk den inderste del af håret, medulla, er i forhold til den omgivende cortex, og man kan se, hvordan den midterste del er opdelt i hulheder. Til sammen gav det en ide om, hvor vi skulle hen i dyreriget.

Overfladen kan variere meget fra dyr til dyr. Hos lossen, som var en mulig kandidat, kan man i mikroskopet se, at håret er dækket af en skællet overflade af store plader, der ligger som tagstenene på et hustag. Overfladen på hårene fra dit skind var finere, mere som et fint skifertag, hvor der var store overlap mellem pladerne. Alt i alt fortalte det vores eksperter, at skindet stammer fra en ... ged.

Der var også noget, der ikke stemte ved striberne. De lå simpelthen ikke, som de plejer på et skind, de slyngede sig som på en måde, som man kan se det på det levende dyr. I virkeligheden kommer den effekt først frem, når skindet sidder på kroppens skelet og muskler. Så dit skind er altså et gedeskind, der er blevet påført et eksotisk – og ikke-eksisterende – mønster. Jeg håber ikke, du er skuffet over resultatet, og hvis det kan være til nogen trøst, så er det et af de bedste eksempler på falske skind, vores eksperter nogensinde har set.