19. april 2013

En hale- eller ryghvirvel fra en tandhval

Spørger Finn Bang, Skoleleder LOF, Frederikshavn Kommune

Vores barnebarn og jeg gik lørdag d. 6/4 2013 en tur på stranden syd for Sæby havn, mit barnebarn fandt en knogle som vi tog med hjem, min kone undersøgte mulighederne for at finde ud af hvilket dyr den kunne stamme fra på internettet, men uden det store held. Vi håber at Professorhjørnet kan hjælpe med at løse mysteriet. Vi har sammen med barnebarnet brugt masser af hyggelig tid på at undersøge sagen, så vi ser frem til at høre fra dem.

hale- eller ryghvirvel fra en tandhvalDet er en hale- eller ryghvirvel fra en tandhval. Ryghvirvler fra forskellige arter af hvaler kan ligne hinanden meget. Selv hvis man kunne se, hvor stor den er, ville det være svært at afgøre, hvilken hval der præcist er tale om ud fra et foto. Skulle man gætte, ville marsvin nok være det sikreste bud, da det er langt den almindeligste art i danske farvande.

Knoglen er fra et individ, der er død for relativt nylig. Den er pænt hvid, en knogle, der har ligget i jorden i længere tid, er som regel brun. Den er også lidt slidt, sikkert fordi den har rullet frem og tilbage i brændingen.

Det er lidt sværere at afgøre, hvor hvirvlen har siddet i rygsøjlen. Langt de fleste ryghvirvler hos tandhvaler har en tap på rygsiden. Den ser ud til at mangle på jeres knogle, og det ville normalt betyde, at der er tale om en af de bageste halehvirvler.

Men måske er tappen blevet slidt af, mens knoglen rullede rundt i bølgerne. Knoglen har desuden en udvækst til hver side, hvilket tyder på, at den har siddet lidt længere fremme i rygsøjlen, nærmere kraniet. Alt i alt vil jeg mene, at det enten er en ryghvirvel, der har siddet bagest i den del af rygsøjlen, der har ligget i ryggen, eller forrest i den del, der ligget i hvalens hale.