12. april 2013

Fund af flodheste

Spørger Ole Ingvald, 85 ¼ år, Norge

I Weekendavisens omtale af Doggerland (nr.13, Ideer) fortælles det, at man har fundet knogler af istidsdyr som uldhåret næsehorn, mammut, ren, hest, steppebison og FLODHESTE. Er dette ikke en gammel misforståelse? Har aldrig hørt om uldhårede flodheste, så hvad skulle disse dyr oppe i det kolde nord?

Der er nok ikke tale om uldhårede flodheste, sådan nogle har jeg trods alt aldrig hørt om. Varmblodede pattedyr, der lever i hav og ferskvand, skal have en meget tæt pels, hvis de skal holde kulden ude. Det kan man fx se hos havodderen, som har den tætteste pels af alle pattedyr. Eller de kan lune sig  med tykke spæklag, hvor fedtet isolerer kroppen mod det kolde vand, sådan som det fx ses hos hvalerne. Man kunne egentlig godt forestille sig, at en særlig fed og velpolstret flodhest kunne klare sig i kulden langt mod nord, men den ville nok løbe ind i problemer i kolde vintre, hvor vandene fryser til.

Men det ændrer ikke på, at der rent faktisk er fisket mange dele af flodheste op af Nordsøen, blandt andet af hollandske stenfiskere, lige som man har gjort mange fund af flodheste i England, både i havet og på land. Så ja, der der har levet flodheste i fortiden nær vores breddegrader. Men de har nok ikke været her i de kolde perioder som fx under sidste istid, hvor Doggerland eksiterede. De har levet her i de varmere mellemistider, og deres skeletdele er siden ført ud i havet af floderne, og her kan man finde deres efterladenskaber sammen med de dyr, der levede i Doggerland.  

De flodheste, man finder resterne af i Nordsøen, var en anden art, end den vi kender i dag (vi ser bort fra dværgflodhesten som er af en anden slægt). Den går under det videnskabelige navn Hippopotamus antiquus, det vil sige 'den gamle flodhest', og på engelsk kaldes den undertiden european hippopotamus, 'europæisk flodhest'. Man har fundet den fra Grækenland til Spanien og nordpå til Rhinen og altså i England. På Kreta fandtes en særlig dværgform, som har fået navnet H. creutzberg. Antiquus uddøde formentlig lige før sidste istid, der tog sin begyndelse for omkring 120.000 år siden, altså før dannelsen af Doggerland, som opstod, da store dele af havvandet blev bundet i de enorme iskapper og Nordsøen blev tørlagt.

Nutidens flodhest, som har det videnskabelige navn Hippopotamus amphibius, har også en gang været at finde i det sydlige Europa, men er for længst forsvundet igen. Pudsigt nok har Zoologisk Museum kendskab til to fund af denne art fra Danmark, et fra Kolding-egnen og et fra Hov Strand. Tanden fra Koldings omegn stammer fra en privat samling, og man aner intet om fundomstændighederne. Den var pæn og ren og har aldrig ligget i jorden. Ved Hov Strand nær Svendborg blev der i 1970 fundet endnu en tand, en kindtand, den stammer også fra et dyr, der har levet for nylig. Derfor mener man ikke, at der nogensinde har levet flodhest i Danmark. Det er straks mere sandsynligt, at vi en gang i fortiden har haft besøg af den uddøde europæisk flodhest, men vi har altså ikke nogen fund, der kan bevise det.