8. april 2013

Hvad lugter isbjerge af?

Spøger Bente 33 år.

Min mand og jeg var for et lille år siden på en rejse til Grønland hvor vi begge bemærkede den helt specielle og ret kraftige duft af isbjerge. Hvad skyldes dette fænomen?
Ps: vi har selv søgt efter et svar men ikke kunnet finde det!

Jeg har selv sejlet rundt mellem havis og isbjerge flere gange, men må desværre nok indrømme, at jeg ikke har bemærket nogen speciel lugt (bortset fra fornemmelsen af frisk luft og hav). Derfor måtte jeg også selv søge lidt rundt på nettet for overhovedet at kunne sætte mig ind i, hvad dit spørgsmål egentlig handler om. For jeg ville umiddelbart have gættet, at isbjerge ikke lugter af andet end vand, og man kan diskutere, om det mere er en slags fornemmelse end en egentlig lugt.
 
Men jeg blev klogere. Noget kunne godt tyde på, at isbjerge kan lugte. Flere steder kan man fx læse om gamle søulke, der påstår, de kan lugte et isbjerg længe inden, de får øje på det. Under søforhøret efter Titanics forlis sagde udkiggen Reginald Lee, at han havde kunnet lugte isbjerge omkring skibet, før han fik øje på det, som sænkede luksus-lineren, og han påstod, "at som regel kan man lugte isen før man ser den". En af de overlevende passagerer, Elizabeth Shutes, sagde under forhøret, at "luften lugtede underligt, som kom den fra en klam hule. Jeg har lugtet den samme lugt i ishulen på Eigers gletsjer."
 
Isbjerge ved Grønland stammer fra gletsjere, der brækker i stykker. Før isen når havet, har den skurret sig hen over fjeld og klipper og samlet en masse mineraler og snavs op. Måske kan det være med til at give lugt fra sig, især hvis isbjerget kæntrer og lægger sig med undersiden opad. Isbjerge kan kæntre flere gange, mens de smelter. Jeg kan næsten fornemme den tørre jordlugt fra den slags fint sediment.
 
Man kunne også forestille sig, at lugten stammer fra alger, der vokser på isen under vandoverfladen. Den slags alger vil man også finde under flager af havis og fx de kæmpemæssige isbjerge fra shelfen ved Antarktis. Der findes en lang række arter, der er is-specialister, og i de videnskabelige artikler står der, at nogle af arterne kan afgive den kemiske forbindelse dimetylsulfid. Det er et ildelugtende stof, som man fx kender fra kål og skaldyr. Det ville passe godt med, at nogle beskriver lugten af isbjerge som muggen eller som noget i retning af rådne plantedele. Så mit gæt er, at isbjerget ikke lugter af meget i sig selv, men det gør det snavs og de levende organismer, de slæber rundt på.
 
mvh
 
Jørn Madsen