8. april 2013

Hvordan forsvarer en giraf sig?

Spørger Thomas, 8 år.

Jeg synes, giraffer er rigtig søde. Jeg vil gerne vide, hvordan en giraf forsvarer sig, hvis den bliver angrebet, og hvem er dens fjender? Og hvordan sover en giraf egentlig?
 
Giraffer er store dyr. Hunnerne vejer i gennemsnit lidt over 800 kg, og hannerne er cirka dobbelt så tunge, typisk omkring 1,6 ton. De holder godt øje med omgivelserne med deres store øjne, som kan se hvad der sker både foran og bag dem. Og så kan de løbe hurtigt, op til 60 km i timen, selv over lange distancer kan de løbe med 50 km i timen. De voksne dyr er med andre ord hverken lette at snige sig ind på, fange eller dræbe, men det sker, at især løver dræber voksne giraffer. Nyfødte kalve og ungdyr er mere håndterlige, og deres fjender er især hyæner, leoparder, krokodiller (der gemmer sig i vandhuller og floder, hvor de drikker) og sågar flokke af vilde hunde.
 
Men de overgiver sig ikke uden kamp. Giraffer kan sparke hårdt med både for- og bagben. Med forbenene kan de sparke fremad og stampe ned i jorden, med bagbenene sparker de hårdt bagud og til siden, og de kan faktisk dræbe løver. Men det er sikkert heller ikke sjovt at få plantet en hov på størrelse med en suppeterrin lige i synet. Hunnerne kan finde på at stille sig hen over deres kalve og forsvare dem mod rovdyr, og der findes optagelser af en hun, der mister sin kalv til en flok løver, hvorefter den faktisk sparker en af løverne halvt fordærvet, uden at de andre løver i flokken tør komme den til undsætning. Girafhanner kan også slås indbyrdes ved at svinge deres tunge hoveder mod hinanden, men man har ikke set dem slås med rovdyr på den måde.
 
Giraffer bliver ret gamle, op til 25 år i naturen, men mens de er unge, er dødeligheden høj. Den første måned dør cirka en femtedel af kalvene. De fleste bliver taget af rovdyr, og kun halvdelen oplever at blive seks måneder gamle. Til gengæld vokser en girafkalv meget hurtigt. Den nyfødte kalv er næsten 2 meter høj, og et år gammel er den næsten 4 meter høj. Nogle forskere mener, at den hurtige vækst er en tilpasning, der hurtigt skal gøre girafferne så store, at de ikke længere er i fare for de mindre rovdyr på savannen.
 
En gang troede man, at giraffer ikke sov, og man kan stadig læse, at de kan nøjes med at sove 10 minutter om dagen. Det skyldes nok, at de en gang i mellem folder benene ind under sig og møjsommeligt lægger sig på jorden for at blunde. Hovedet lægger de på hoften (husk, at de har den lange hals), og så blunder de i 2-6  minutter, før de atter rejser sig op. Hvis man har set den adfærd i naturen, hvor en giraf bare tager en lille morfar, kunne man måske tro, at det er den normale adfærd, og at det er den eneste søvn, de får. Men det er ikke tilfældet. De kan også sove stående, og alt i alt får de nok omkring 4-5 timers søvn i løbet af et døgn, det meste om natten. Giraffer er drøvtyggere lige som fx køer og tygger føden to gange, og det kan de endda gøre halvt i søvne.
 
mvh
 
Jørn Madsen