8. april 2013

Hvordan laver en muldvarp muldvarpeskud?

Spørger Hilsen Lars Billeskov Jansen

Jeg har mange muldvarpeskud i min have, jeg kan ikke forestille mig, hvordan muldvarpen konkret gør, når den presser al jorden op. Har man billeder eller andet, der kan forklare, hvordan den gør?
 
Man kan studere muldvarpers graveadfærd på flere måder. Man kan fx lade dem grave deres gange mellem to glasplader, hvor man med lidt held kan ane, hvad de foretager sig. Det kræver dog, at man placerer pladerne med en indbyrdes afstand, der er så tilpas stor, at muldvarperne opfører sig naturligt, og som samtidig er så lille, at man kan se, hvad der sker, mens de skovler rundt med jorden. Man kan også gå lidt mere drastisk til værks og filme dem vha. røntgenstråler, mens de okser løs.
 
Det har en gruppe russiske og franske forskere gjort i et forsøg, som blev offentliggjort i 2002. De fyldte en kasse af plexiglas med tørv, som de fugtede med vand, så det mindede om den slags jord, en muldvarp normalt lever i. Man kunne ikke bruge rigtig jord, da mineraler, grus og småsten stopper røntgenstrålerne, og så ville man bare se en sort skærm. Røntgenstrålerne går derimod næsten uhindret igennem tørv, og forskerne fik et skarpe billeder på skærmen af forsøgs-muldvarpens skelet.
 
Under gravearbejdet holder muldvarpen sine enorme poter frem foran sig med håndfladen udad, nogenlunde som når vi tager et svømmetag ved brystsvømning. I løs jord kan den grave med begge poter samtidig, igen næsten som en brystsvømmer, men i hård jord bruger den skiftevis poten i højre og venstre side. Den løse jord kastes bagud, hvor den sparkes videre med bagpoterne. Dyret stemmer imod siden af gangen med krop, bagben og den forpote, der ikke er i brug.
 
Forpoterne er særlig brede, da de har en sjette finger, dannet af en udvækst på en knogle ved siden af tommelfingeren. Fingrene er nærmest sammenvoksede med hud og minder om en skovl, hvor der stikker nogle store, stærke kløer frem. Det er stærke dyr. De russiske og franske forskere fandt ud af, at en muldvarp på cirka 100 gram kan trykke med sine poter med en kraft svarende til 2 kg. Den bruger ikke så meget armmuskler som fx biceps og triceps, dem på for- og bagsiden af overarmen, men især muskler, der løber fra skulderblade og brystben og til overarmsknoglen. De er særlig store hos muldvarpen, og de bevæger ikke overarmen særlig meget frem og tilbage, gravebevægelsen skyldes især, at overarmen roterer om sin længdeakse.
 
Nær overfladen af særlig let jord graver en muldvarp sig bare frem uden at bekymre sig om, hvad den skal stille op med den løse jord. Den mases simpelthen op i en lille vold, og på nogle marker kan man tydeligt se lange, bugtende overfladiske jordvolde, hvor dyret har sine gange. I hård jord og dybere nede, hvor jorden er mere kompakt, bliver muldvarpen nødt til at fjerne den jord, der bliver til overs under gravearbejdet.
 
Det gør den ved med jævne mellemrum at grave en gang, der peger skråt opad mod jordoverfalden. Når muldvarpen har løsnet nok jord, vender den sig om i gangen - den kan endda finde på at slå en lille kolbøtte - skubber jorden foran sig, op ad den skrå gang og ud på jordoverfladen. Den løse jord skubbes ud af gangen med forpoterne, der holdes på skrå foran kroppen, først den højre, så den venstre som en lille bulldozer.  Så vender den tilbage til sit gravearbejde, indtil der igen er jord, som skal skubbes op. Det er sådan, de mange muldvarpeskud bliver til.
 
Det er et uhyre energikrævende arbejde at grave gange, og det viser sig da også, at den gør hvad den kan for at spare på kræfterne. I gange nær overfladen, er det ikke så stort et besvær at lave skrå gange til overfladen, men det er det, når gravearbejdet foregår længere nede i jorden. Derfor vælger muldvarpen tit at lægge skuddene tæt, når den arbejder nær jordoverfladen, og langt fra hinanden, når den går i dybden.
 
Hvis den lever et sted, hvor jorden er meget fugtig eller oversvømmes fra tid til anden, kan den finde på at samle store mængder jord i det man kunne kalde et lille fort. Her kan den gemme sig i sin tørre, lune hule, selv om det er fugtigt lidt længere nede. Man har set sådanne kæmpeskud med 750 kg jord, og for at samle så meget, skal muldvarpen tømme over 200 meter underjordiske gange. En imponerende indsats af et dyr, der selv bliver 11-16 cm langt.

mvh
 
Jørn Madsen