12. april 2013

Rådyrets for og bag

Spørger Gudrun Munk Olsson, Aalborg

Mon I kan sige mig, hvad det er, jeg har fundet i et skovområde i den bohuslänske skærgård. Der er mange store søfugle i området, og der er rådyr og elg. Er det et kranium (som jeg troede i første omgang), eller er det brystkurven af en af de store havmåger? Det er ca. 20 cm langt, og der er ca. 10 cm mellem hullerne. Jeg fandt det i et meget tæt område i skoven.

bækkenknoglerne fra et gammelt rådyrJeg forstår godt, at man kommer til at tænke på et kranium, men det er det slet ikke, vi skal så at sige ned i den anden ende af dyret. Det er bækkenknoglerne fra et gammelt rådyr. Og dem er der, som du jo selv nævner, mange af, hvor du fandt det. Så mon ikke du havde en lille mistanke om, at det var et eller andet fra netop et rådyr? Du er i øvrigt langt fra den første, der er blevet snydt, det er et spørgsmål, eksperterne på Zoologisk Museum får med jævne mellemrum.

Sådan som bækkenet ligger på dit foto, ser vi det nedefra, fra dyrets bugside. Det, der ligner et ansigt med to øjenhuler, er forsiden af bækkenet. Det dannes af to knogler, man undertiden kalder skamben, og kølen er sammenvoksningen foran, den som går hen og bliver elastisk og leddeløs hos en gravide kvinde. De to udvækster, der kan ligne små horn, har ligget med de flade ender på hver side af dyrets rygrad. Opad på dit foto er i retning af kraniet for enden af rygsøjlen, nedad er retningen mod halen.

Dit andet gæt, brystbenet af en fugl, er faktisk ikke så tosset. Med lidt god vilje kan det godt minde om brystbenet fra en stor fugl med en køl i midten (hvor flyvemusklerne kunne have siddet) og på de to lange udvækster, der kunne minde om ønskebenet. Men hvis du tager knoglen op, vil du mærke, at den vejer en del, mens en fugleknogle typisk er meget let og fyldt med luftlommer.